В ролята на имитатори ли са провалените „реформатори”?

17:00, 24 ное 17 25 Topnovini Автор: Topnovini

 Христо Иванов явно не е чел Пътеводителя за прохождащи политици, защото щеше да знае правилото: „Когато не знаеш как да стигнеш там, закъдето си тръгнал, винаги се озоваваш другаде.” Това ще се случи с гръмко обявеното връщане на пътя към цивилизацията чрез новия проект „Европейски манифест за България”.    Инициативата на „Да България” и останалите провалени партии - ДСБ, Зелените, ДЕОС  и евентуално БЗНС е поредният кьорфишек  за заблуда  на  отчаяните граждани и безславно ще угасне. С дълга липса от публичното пространство  Христо Иванов отново лансира абстрактни идеи за европейското бъдеще на България.

      Какво научих от интервюто му по една телевизия:
      Първо,  провалените партии сменят надписа (лозунга) на фасадата, а зад нея няма нищо ново – същите несъстоятелни „лидери”  с изхабени, неводещи до нищо послания.  Вместо да обяснят конкретно как ще спрат престъпленията на олигархичната върхушка, влиянието на руската „пета колона” и ортодоксалния комунизъм на БСП, говорят за призрачната цел на „нов тим” от експерти – да намери заедно с гражданите път обратно към Европа”. Леле-мале, как звучи - толкова овехтяло. 
       Второ, гръмко обявената и непрекъснато рекламирана от Христо Иванов „демократична общност” е чужда идея и крадейки интелектуална собственост той дори не спомена нейния автор и носителя на политическата (запазената) марка БДО (Българска демократична общност). Това е регистрирана политическа партия, рожба на моят колега от 38-то Народно събрание и приятел Господин Тонев, който участва в президентските избори и направи силно впечатление с ясни тези и силно  политическо говорене. Смисълът на БДО е да организира гражданско движение за трансформация, чрез което да бъде изграден Етичен модел на пазарно стопанство.  Партията  се развива като мрежа от местни сдружения и ядра от съмишленици, нещо като партия алианс. Разполага с млади и вдъхновени политици, дългосрочна стратегия за развитие  и нейните позиции винаги са много конкретни и смели. Всъщност идеологията на манифеста е написана от БДО, голямото предизвикателство пред политиците е общността да бъде изградена.  Но „великолепната петица” досега не се е включила активно в този процес, за да се превърне в реална опозиционна сила, да печели нови привърженици и да разширява влиянието на общността.

 

Целият коментар вижте тук