Зам.-министър Русинова: Българското председателство на Съвета на ЕС ще търси консенсусни решения в активен диалог с гражданите

13:03, 24 ное 17 / Политика 25 425 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Българското председателство на Съвета на Европейския съюз (ЕС) ще е насочено към запазване на единството и солидарността между държавите-членки и ще насърчава търсенето на решения по важните теми от дневния ред на Европа в дух на консенсус и активен диалог с гражданите. Това каза заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова при откриването на заседание на Групата на генералните директори по индустриални отношения в София. Събитието е част от календара на Българското председателство на Съвета на ЕС.

По време на форума бяха представени централните теми, които България ще постави в дневния ред на европейските дебати в областта на заетостта и социалната политика през първата половина на 2018 г. Обсъдена беше и подготовката на нови инициативи на Европейската комисия в областта на индустриалните отношения и трудовото право. Акцент в дневния ред на заседанието беше и Европейският стълб за социални права и засилването на социалното измерение на Европа.

Групата на генералните директори е консултативен орган за проучвания и сътрудничество между държавите-членки и Европейската комисия по въпроси, свързани с подготовката на нови инициативи в областта на индустриалните отношения, както и с приложението и преразглеждането на достиженията на ЕС в областта на трудовото право.

В изказването си заместник-министър Русинова подчерта, че амбицията на България е да търси баланс между специфичните приоритетите на държавите-членки и стратегическите приоритети на ЕС. Българското председателство ще е отворено към гражданите и ще следва принципите на прозрачност и отчетност, посочи тя. 

 

Приоритет на Българското председателство ще е очертаването на визията за бъдещето на труда и идентифицирането на точните умения и компетенции за новите работни места. Ще поставим акцент върху младежката заетост и по-доброто планиране и обвързване на политиките в областта на образованието, обучението и заетостта, каза Русинова. 

 

Основен акцент на Българското председателство ще е и търсенето на възможности за подкрепа от Европейския социален фонд след края на програмния период 2014-2020 г. Целта е да се подобрят възможностите за заетост, да се намерят ефективни решения за засилване на социалното приобщаване, борба с бедността, повишаване на растежа и гарантиране на устойчиви работни места. 

 

Политиките за ранно детско развитие също ще заемат централно място в дебатите по време на българското европредседателство. Дискусиите по тази тема са в съответствие с приоритетите за намаляване на бедността и насърчаване на социалното включване чрез подкрепа за децата и семействата, каза заместник-министър Русинова. Приоритет на Българското председателство ще е и интеграцията на хората с увреждания като пълноправни членове на обществото, добави тя.

 


 


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама