Цветанов: Няма предпоставки за предсрочни избори

10:02, 24 ное 17 / Политика 25 422 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Няма предпоставки за предсрочни избори. Това заявява заместник-председателят на ГЕРБ и председател на парламентарната група на партията в интервю за "Банкер". Цялото интервю можете да прочетете тук.

Г-н Цветанов, защо Вие и ГЕРБ реагирате толкова нервно, гневно на критиките на опозицията?

- Защото не мислят за България. Не мислят за предстоящото председателство, което ни се дава като шанс и възможност за първи път след влизането ни в ЕС през 2007 година. Отсъстват дебатите по същество. Ние винаги сме казвали, че политиката трябва да минава през смислените политически дебати. Всеки да отстоява своята секторна политика, да отстоява своето проектозаконодателство, което внася, но да бъде на принципна основа. Личните нападки, тази злоба, която лъха в техните изказвания, допринася за насаждането на сериозни противоречия не само сред народните представители, но това веднага се съизмерява и с отношението на обществото към политиците и политическата класа. Никога агресията и противопоставянето не са водели до генерирането на добри неща и добри политики.

А не се ли разглези ГЕРБ, не свикна ли без реална опозиция през първите си два мандата?

- В интерес на истината в предишни парламенти опозицията беше много по-смислена. Имаше доста смислени предложения и дебати. Аз не мога да приема за нормално да търсиш личните нападки и те да са водещи при отстояването на принципната позиция на една парламентарна група. От тази гледна точка по същество имаше много по-подготвени народни представители от страна на БСП в предишния парламент. Те познаваха добре парламентарната практика, винаги успяваха да я изпълнят със съдържание и се придържаха към едни принципи на отношение и поведение, което кореспондира с парламентаризма, а не с тези лични нападки, които са водещи при отстояване на позицията на БСП.

Жертва ли падна г-н Главчев заради спокойствието по време на председателството, или просто плати за своята грешка?

- Това наслагване и този системен подход на търсене на провокацията, опитите за внушения и манипулации, които се правят в публичното пространство, допринасят, разбира се, по някой път да направиш определено грешка. Но в случая аз го отдавам на една преценка на г-н Главчев, за да се стигне до неговия личен акт да подаде оставка, защото той е достатъчно отговорен и знае, че това е сценарий, който са начертали народните представители от БСП. Те се възползваха от една конкретна ситуация, заявиха принципното си намерение, че желаят наказанието на Нинова да бъде отменено.

Половин час по-късно, когато приключи председателският съвет, аз казах, че ако бъде внесено искане в деловодството за отмяна на наказанието, председателят на парламента ще свика извънреден съвет, за да се обсъди това искане. Такова обаче не постъпи в деловодството, което означаваше, че от БСП въобще нямаха никакво намерение да го правят. Но се възползваха отново да заблудят обществото за това, че на опозицията е била отнета думата.

Според правилника, когато с гласуване е отхвърлена точка от дневния ред на заседанието на парламента, не може с декларация от името на парламентарна група да говориш по тази точка. Но така или иначе действително имаше едно пренатягане на цялостната ситуация в парламента и г-н Главчев отстрани Корнелия Нинова. Смятам, че с подаването на оставката си той искаше бързо да приключи този случай, за да не се използва за дискредитиране на страната ни във връзка с председателството. А все пак очаквахме и идването на Антонио Таяни заедно с представители на всички парламентарни групи в ЕП.

 

Цялото интервю можете да прочетете тук

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама