Евродепутатът Емил Радев: Добрите закони са в основата на стабилни европейски политики

13:30, 22 ное 17 / Политика 25 414 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Създаването на добри закони, спазващи принципите на субсидиарност и пропорционалност, са в основата на стабилни европейски политики“, това заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев по време на дебат в правната комисия на Европейския парламент за годишните доклади на Европейската комисия относно субсидиарността и пропорционалността за 2015 и 2016 г.
Като наблюдаващ докладчик от страна на Европейската народна партия Емил Радев подчерта, че е много важно да създаваме солидно европейско законодателство по въпросите, където ЕС може да постигне истински напредък и да даде добавена стойност. Той, също така, отбеляза, че неправилното прилагане на принципите на субсидиарност и пропорционалност дава аргументи на евроскептиците и на това трябва да се противодейства.
В доклада на Европейския парламент се приветства нарастващият интерес на различните действащи лица към европейската политика. По-специално през 2014 г. новите механизми, създадени чрез REFIT, са дали възможност за по-голямо участие на националните парламенти в законодателния процес. Подчертава се, че Комисията продължава да прилага своята програма за по-добро регулиране и че за разлика от последния годишен доклад за 2014 г. резултатите от тези ангажименти са видими. ЕК обръща внимание на факта, че тези принципи могат да бъдат нарушени, с което да послужат на евроскептични цели, и подчертава, че институциите на ЕС следва да бъдат бдителни, за да се избегне този риск и да му се противодейства.
Емил Радев обърна внимание на публикуваното в края на октомври съобщение на Европейската комисия относно допълване на дневния ред на по-доброто регулиране: по-добри решения за по-добри резултати, в което Комисията представя своите усилия за увеличаване на прозрачността, легитимността и отчетността на работата си  в областта на по-доброто законотворчество и по-специално що се отнася до процеса на консултации и възможностите за заинтересованите страни да предоставят своите становища по нейните предложения. Стартирането до края на 2017 г. на уебсайта „Участие в изготвянето на законодателството“ ще позволи на заинтересованите страни да участват пълноценно в законодателния процес.
По-доброто законотворчество е в основата на своевременни и стабилни политически решения за изпълнението на политическите приоритети, които способстват за справяне с предизвикателствата, пред които е изправен ЕС днес“, заяви пред своите колеги българският евродепутат.
Емил Радев поздрави Европейската комисия и за създадената на 14 ноември 2017 г. от председателя Юнкер работна група по въпросите на субсидиарността, пропорционалността и това да „правим по-малко, но по-ефективно“. Работната група ще започне да действа от 1 януари 2018 г., като ще докладва на председателя до 15 юли 2018 г. и ще отправи препоръки за по-доброто прилагане на принципите на субсидиарност и пропорционалност, ще набележи областите на политиката, в които работата може да се пределегира или окончателно да се върне на държавите членки.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама