Цветанов: Бюджет 2018 е в пъти по-добър от този на БСП от 2014 година

14:50, 10 ное 17 / Политика 25 499 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Можем днес съвсем гордо да заявим, че бюджетът за 2018-а година е много по-добър от 2017-а, 2016-а, 2015-а и в пъти по-добър от 2014-а, когато завещахте един дефицит от 5.5 млрд - управляващите в лицето на БСП, които бяха мандатоносител... И фалита на КТБ, и всичко, което причинихте на държавата, за да се отдалечим от единствения възможен път - европейския" заяви днес от трибуната на Народното събрание Цветан Цветанов.

Лидерът на ПГ на ГЕРБ заяви още, че от БСП се осланят на изследвания, но не на реални факти и това, което институциите имат като реални политики в последните години. "За мен е изключително впечатляващо това, което е заложено в Бюджет 2018. За първи път говорим за БВП 106 милиарда лева, говорим за намаляване на безработицата. Имаме сериозен недостиг на работна ръка на база инвестициите, направени през последните години", отбеляза Цветанов.

Цветанов обърна внимание от парламентарната трибуна, че за 2018 г. има повече отделени средства за приоритета на сегашното управление - образованието. "Ангажиментите, които започнаха да се  изпълняват от септември тази година, ще продължат да се изпълняват и в целия управленски мандат. Само за догодина 330 млн лева ще бъдат за фонд работна заплата за българските учители. И тук трябва също да добавим и това, което ще направим по програмата "Региони в растеж" за образователната структура в размер на 624 млн лева", заяви той.

Цветан Цветанов каза още, че повече от всякога обществото се нуждае от сигурност. Днес повече от всякога обществото икономическия растеж, който имаме за тази година (около 4 %) да продължи за 2018-а, 2019-а и да може действително да се преразпределя повече ресурс, за повече политики.

Политикът припомни и думите на финансовия министър за дълга, който постепенно намалява. "Тази година 600 милиноа лева ще бъдат точно за покриване на този дълг, който от 25% ще бъде за 2018-а 22%", сподели Цветанов и продължи: "Много по-малко се говореше и за тема "Сигурност". Мога да кажа, че в сектор "Сигурност" парите ще бъдат повече - 100 милиона за работната заплата на военослужещите и служителите на МО и 55 милиона в системата на МВР. Това са възможности, които могат да допринесат за повишаване на мотивацията за изпълняване на професионалните задължения на служителите от системата за сигурност. Да, действително можем да кажем, че те се нуждаят от повече средства, защото няма секторна политика, за която да не отчетем, че е недофинансирана. Но нека имаме предвид това, което бе казано в сутрешния дебат от министъра на финансите, че държавата не трябва да увеличава дефицита, защото ние не трябва да увеличаваме тази задлъжнялост, която ще бъде за поколения след нас."

Цветанов нападна и опозицията, заявявайки: "Няма нормална опозиция,която днес да застава на парламентарната трибуна и да казва, че ще направят вот на недоверие, за да възпрепятстват Председателството, което предстои на страната ни."

Цялото изказване можете да видите тук

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама