Лютви Местан: Преходът така и не се осъществи, за да имаме основание да твърдим, че е завършил

12:25, 10 ное 17 / Политика 25 902 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Председателят на ДОСТ Лютви Местан излезе с позиция по повод 10 ноември. Според  него на тази дата в България бе осъществен своеобразен дворцов преврат в комунистическата партия, за разлика от държави като Унгария, Чехия и Полша, в които краят на комунистическия режим е бил резултат от всенародни протестни движения срещу тоталитарната система.

Местан смята, че преходът така и не се осъществи, за да имаме основание да твърдим, че е завършил. Според лидера на ДОСТ е необходим "изцяло нов прочит на събитията около 10-ти ноември и на целия български преход и по пътя на ускорено демократизиране на институциите и на всички социални системи на българската държава да скъсаме с всички тоталитарни рецидиви на комунизма."

В позицията си Лютви Местан твърди още: "Фактът, че по критерий гражданското образование, което включва и познанието за тоталитарното минало, българските деца са на последно място в Европа, показва, че продължаваме да пребиваваме в порочния кръг на носталгията и миналото.
В този смисъл 10-ти ноември е повод за пореден път да подчертаем, че окончателната раздяла с комунистическото минало изисква демократичните евроатлантически сили в България да обединят усилия в един Конституционен блок за нов обществен Договор, т.е. за нова Конституция. Това е единственият път да се преодолее тоталното усещане за излъгани надежди и огорчението, което носи в себе си всеки български гражданин-демократ от липсата на справедливост, равноправие, гарантирани човешки и граждански свободи като основа на истинската демокрация
."

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама