Министър Караниколов се срещна с председателя на Комисията по международна търговия на Европейския парламент

12:56, 08 ное 17 / Политика 25 344 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министърът на икономиката Емил Караниколов  проведе среща  с Бернд Ланге, председател на Комисията по международна търговия на Европейски парламент, с  когото обсъдиха сътрудничество с Европейския парламент по време на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 г.

Министър Караниколов посочи, че приоритетите в областта на общата търговска политика ще бъдат представени в края на януари 2018 г. пред Комисията на ЕП по международна търговия, като това е добра възможност за обратна връзка с европейските депутати по основните досиета в дневния ред на ЕС.

По думите му основните приоритети в търговската област са свързани с укрепване на доверието в Световната търговска организация (СТО) и утвърждаване на многостранната търговска система, както и многостранни и плурилатерални договорености в областта на инвестициите и търговията със стоки и услуги. Министърът на икономиката допълни, че приоритет ще бъде и запазване на водещата роля на ЕС при преговори за сключване на споразумения за свободна търговия (ССТ) с приоритетни трети страни и региони, наблюдение на преките чуждестранни инвестиции в ЕС и контрол на износа на изделия с двойна употреба.

Министър Караниколов представи предстоящите събития в търговската област, свързани с българското председателство на Съвета 2018 и покани г-н Бернд Ланге в неформалното заседание на министрите, отговорни за търговията, което ще се проведе в София в периода 26-27 февруари 2018 г. Ланге благодари за поканата и каза, от своя страна, че ще бъде щастлив да посети София.

Министър Караниколов се срещна и с Андреас Шваб, координатор на ЕНП в IMCO, докладчик по ключови досиета, за които отговаря Министерство на икономиката. Двамата  обсъдиха бъдещето политическо сътрудничество между Съвета на Европейския съюз и Европейския парламент в областта на вътрешния пазар. Икономическият министър изтъкна приоритетността на конкурентоспособността в проекто-програмата на българското председателството и отбеляза, че ще се работи по оставащите законодателни предложения по Стратегията за Цифровия единен пазар и Стратегията за Единния пазар.

От своя страна г-н Шваб отбеляза важността от преодоляване на пречките пред вътрешния пазар. Според него премахването на различията между държавите членки ще допринесе за повишаване на стандарта на живот, в това число за доближаване стандарта на българите до средния за ЕС.



 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама