Прокуратурата протестира мярката на нашенец с Европейска заповед за арест

12:20, 06 ное 17 25 348 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Окръжна прокуратура – Бургас протестира определение на съда, с което е определена мярка за неотклонение „домашен арест“ спрямо Валентин Д. (на 44 г.). По отношение на него е издадена Европейска заповед за арест (ЕЗА) от Районен съд – гр.Хановер,  Р. Германия. С ЕЗА се иска предаване на Валентин Д. на немските съдебни власти, с цел провеждане на наказателно преследване срещу него по обвинение за извършено на 28.11.2015 г. престъпление, квалифицирано като кражба с взлом в жилище, което според немския наказателен кодекс е наказуемо с „лишаване от свобода“ с максимален срок от 10 год. Това престъпление има аналог в българското законодателство – чл. 195, ал. 1, т. 3, вр. чл. 194, ал. 1, вр.чл. 18 от НК, а именно „организиран или въоръжен грабеж“.

Европейската заповед за арест е издадена на 10.01.2017 г.

Със свое определение от 26.01.2017 г. Окръжен съд – Бургас е определил спрямо Валентин Д. мярка за неотклонение „домашен арест“.

Окръжна прокуратура – Бургас счита определението на Окръжния съд в града за неправилно. От свидетелството за съдимост на Валентин Д. се установява, че по отношение на същия има 11 влезли в законова сила присъди. Търпял е и ефективно наказание „лишаване от свобода“ при първоначален „строг“ режим.

От изложеното може да се направи извод, че Валентин Д. е лице с висока степен на обществена опасност, което може да извърши ново престъпление. Предвид тежестта на предвидената санкция за престъплението наказуемо с „лишаване от свобода“ за максимален срок от 10 години, според немското законодателство, може да бъде направен обоснован извод, че Валентин Д. може да се укрие.

Очаква се насрочване на заседанието от Апелативен съд – Бургас.


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама