Стоян Саров е началник на отдела по опазване и защита на горите към Североизточно държавно предприятие, което стопанисва държавните гори в четирите области Варна, Добрич, Търговище и Шумен.

В края на пожароопасния сезон какви тенденции бихте могли да очертаете въз основа на данните за горските пожари в обхвата на Североизточно държавно предприятие?

Тенденции бихме могли да откроим при съпоставка с данните от предходната 2016 г. От началото на годината досега са регистрирани 42 пожара – с пет по-малко спрямо 2016-а.  Вече второ лято сме свидетели на екстремно високи температури, а при силния вятър, характерен за нашите географски ширини, не е трудно и най-незначителната на пръв поглед проява на небрежност да предизвика огнен инцидент.
Непрекъснато предупреждаваме гражданите да спазват правилата за безопасност при боравене с огън в и край горските територии, но резултатът от информационните кампании не е толкова бърз, колкото бихме искали. Затова пък статистиката е показателна, че в чисто организационен план има значителен напредък. Изводът ми е на базата на данните за засегнатите от пожарите площи, които през 2016 г. са 1482 дка, а за изминалите 10 месеца на 2017 г. – 426 дка от общо около 300 000 ха гори в обхвата на СИДП. Факт е, че годината още не е приключила, но вече отминаха горещите летни месеци, когато най-често възникват инциденти. Искрено се надявам, че заедно с лятото сме се разделили и с опасността от горски пожари.
Ще си позволя и още една съпоставка, която е показателна за бързата и адекватна реакция на огнеборците и горските стражари – от началото на годината досега върхови пожари са засегнали 88 дка, в останалите 338 дка, обхванати от пламъците, са изгорели само сухи треви, т.е. няма поражения по дървесната растителност.
 

Каква е собствеността на засегнатите гори?

Анализите ни показват, че 420 дка са държавна, а 3 дка – частна собственост. Съпоставката с данните от миналата година обаче не дава повод за генерални изводи. Тогава са засегнати 1207 дка държавни, 171 дка частни, 81 дка общински гори, както и още 21 дка гори, които са собственост на юридически лица.  Хората, които хвърлят неизгасените си фасове от прозореца на автомобила си, които палят стърнища или огън за пикник на нерегламентирано място, не се замислят кой стопанисва горския фонд. Те, за съжаление, не мислят и за пораженията, които нанася дори миг невнимание.
 

Небрежността ли остава основната причина за възникването на горски пожари?

Да! Категорично! 35 от всички 42 пожара са причинени от човешка небрежност.  Два са умишлени, а причините за останалите са неизвестни. Тези стойности са сходни с миналогодишните, когато поради невнимателни и безотговорни човешки действия са възникнали 39 от общо 47 пожара, а данни за умишлен палеж има отново в два случая.   
С превантивна цел това лято поставихме 1000 нови табели, които предупреждават за опасността от пожари в горите. Апелираме земеделските стопани да спазват забраната за палене на стърнища и други растителни отпадъци, защото именно подобни действия са фактор за горски пожари и през есенно-зимния период. Нека гражданите не подценяват опасността! Нека даваме добър пример и на децата си, за да бъдат внимателни при боравене с огън и да се научат да пазят гората.
 

На какво се дължи по-добрата организация на работа, за която говорите?

Безспорно преди всичко тя е резултат от отличната координация с колегите от „Пожарна безопасност и защита на населението”, които поемат най-голямата тежест в борбата с огнената стихия. Горските стражари също са обучени и подготвени, за да участват в потушаването. Те са ангажирани и с денонощните дежурства в пострадалите от пожари зони, за да не се допусне повторното възобновяване на пламъците.
Преди година предприятието закупи 100 нови 25-литрови пръскачки – тип „раница”, за гасене на пожари, като преди няколко месеца бяха закупени още 20.  До края на тази година ще бъде подновено защитното облекло на специализираните групи, които участват в гасенето. Поръчани са 51 комплекта, които включват  качулки,  защитни очила и ръкавици. Осигурени са и помощни инструменти за борба с огъня като храсторези и моторни триони.
Периодично изграждаме нови и опресняваме съществуващите минерализовани ивици и лесокултурни прегради, които помагат да се спре разпространението на горски пожари.
Създали сме организация за незабавна реакция при сигнал на телефон 112. Разчитаме на гражданите да алармират при съмнения за инциденти в горите.    

 

Реагирай на публикацията

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Общество

Политика

Икономика

Закон и ред

Здраве

Култура

Образование

Свят

Спорт

Любопитно