Вдъхновителят на музиката за "Междузвездни войни" ще звучи в зала "България"

14:30, 04 ное 17 / Култура 25 542 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
   

 Димитър Иванов - концертмайстор на операта във Франкфурт ще свири със Софийската филхармония в неделя

Софийската филхармония има удоволствието да Ви покани на концерт с музиката на Ерих  Корнголд и Дворжак под диригентството на изключителния Адриан Прабава и със солист Димитър Иванов – концертмайстор на операта във Франкфурт.

При предишното си гостуване в България Прабава вдъхнови Софийската филхармония със своя интелигентен подход към музиката и впечатляващтата си позитивност. Първият концертмайстор на операта във Франкфурт Димитър Иванов впечатлява с чувствените си интерпретации, които му носят много награди от престижни конкурси. Звездният тандем излиза на сцената на зала България на 5 ноември от 11 ч.

В програмата: две емблематични произведения

Ерих Волфганг Корнголд

Концерт за цигулка и оркестър Ре мажор опус 35

Антонин Дворжак

Симфония № 9 ми минор опус 95 „Из Новия свят”

Корнголд,  създателят на „симфоничния престиж” на филмовата музика в началото на 20 век,   замисля и завършва цигулковия си концерт през 1945 г.  Той е  знак на почит към виенския стил и Густав Малер, неговият откривател и е  посветен го на неговата вдовица Алма Малер-Верфел.

Композиторът дълги години работи в Холивуд. Той печели „Оскар” за музиката към първия си филм „Приключенията на Робин Худ”. Корнголд е вдъхновил Джон Уилямс за музиката  за "Междузвездни войни". Нещо повече – Уилямс директно е заимствал от музиката на Корнголд към филма от 1942 "Кинг Роу", в който играе тогава изгряващия актьор  Роналд Рейгън. Той толкова харесва мелодията, че пожелава оригиналната симфонична музика на "Кинг Роу" да звучи по време на встъпването му на президентския пост.


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама