Мария Габриел и Каракачанов обсъдиха киберсигурността

13:25, 23 окт 17 25 466 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Въпросите на киберсигурността в контекста на инициативите на Европейския съюз (ЕС) и Европейската комисия бяха обсъдени на среща между министъра на отбраната Красимир Каракачанов и европейския комисар с ресор „Цифрова икономика и общество“ в Европейския парламент Мария Габриел. Срещата се проведе днес, 23 октомври 2017 г. в Министерството на отбраната. На нея бе обсъдено и предстоящото през 2018 г. българско председателство на Съвета на ЕС.

Европейският комисар Мария Габриел информира министъра на отбраната Красимир Каракачанов за новите инициативи, свързани с прилагане на Директивата за мрежова и информационна сигурност и мерките и дейностите за повишаване на сигурността в цифровото пространство и единния цифров пазар в ЕС и държавите – членки. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов запозна еврокомисар Мария Габриел с развитието на способностите на страната за киберотбрана.    

В хода на срещата двамата се обединиха около необходимостта от създаване и прилагане на ефективни механизми за взаимодействие между различните държавни органи и структури и повишената роля на Съвета по сигурността към Министерски съвет за справяне с киберзаплахи и кампании от хибриден характер. Подчертана бе важността в тази насока от обединение на усилията и координация на държавните структури, научноизследователските центрове и индустрията.


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама