Екатерина Захариева посети Щаба на КФОР и Офиса на ЕС в Прищина

13:41, 20 окт 17 / Политика 25 585 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева посети Щаба на КФОР в Прищина, където разговаря с българския контингент, както и Офиса на ЕС в Косово, оглавяван от български дипломат. Захариева е на двудневно работно посещение в Косово, с което завършва обиколката й в Западните Балкани.

Генерал Джовани Фунго, командващ КФОР (омиротворяваща мисия на НАТО с мандат на ООН), посрещна вицепремиера Захариева в щабквартирата в Прищина. След като се подписа в почетната книга на КФОР Той я брифира за актуалната обстановка в страната и задачите пред поверените му военни сили.

Министър Захариева се срещна и с българския контингент, който се състои от 23 души. Българските военни, които се ротират през 6 месеца, имат шанса да придобият международен и военнотехнически опит, като работят рамо до рамо с колеги от другите натовски армии.

Навсякъде, където има военни мисии с участието на българи, чувам колко много разчитат на вас. Вие изпълнявате отлично вашата задача да работите за повишаване на репутацията на България”, приветства Захариева нашите бойци.

Българското правителство полага достатъчно усилия за осигуряването на континтента. Участие в мисии повишава езиковите умения и общите познания на българския офицер”, заяви полк. Красимир Кръстев, заместник старши национален представител.

В рамките на визитата си Екатерина Захариева посети и Офиса на ЕС в Прищина.

Като страна, която поставя европейската перспектива на Западните Балкани сред топ приоритетите на външната си политика, се радвам, че ръководителката на представителството на ЕС в Косово е българка”, заяви Екатерина Захариева след срещата си с Наталия Апостолова, Ръководител на Офиса на ЕС и Специален представител на ЕС (СПЕС) за Косово. Това е най-високият пост, заеман от българка в европейската дипломатическа служба.

Мандатът ни е да съветваме правителството и институциите как да вървят по европейския път. Във всички сфери на живота сме заети - особено активна е мисията ЕУЛЕКС в помощ на съдебната власт и правоналагащите органи, съветваме правителството и институциите в различни сфери”, заяви Наталия Апостолова. Тя и нейният екип брифираха Захариева за обстановката в Косово. Освен върховенството на закона, приоритет на офиса на ЕС е образованието и икономиката. Гражданската мисия ЕУЛЕКС също има голямо българско участие. Към 15.10.2017 г. българските служители в ЕУЛЕКС са 40 души, от които 15 командировани национални експерти, а 25 със собствени договори с Мисията. ЕУЛЕКС има голяма роля за засилване на върховенството на закона и постепенното прехвърляне на отговорности в областта на правораздаването на съдебните власти.

Новосъздаденият Специализиран съд за Косово също се оглавява от българка - Екатерина Трендафилова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама