Вицепрезидентът: Антикорупционният закон едва ли ще даде справедливост на хората

09:37, 20 окт 17 / Политика 25 368 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Хората чакат справедливост, но не съм убедена, че новият антикорупционен закон ще им я даде”. Това заяви в ефира на „Здравей, България” по NOVA вицепрезидентът Илияна Йотова.

В качеството си на бивш евродепутат тя коментира в предаването, че е добре запозната с практиките за борба с корупцията в страните членки на Европейския съюз.

Законопроектите – както на ГЕРБ, така и на БСП, можеха да бъдат още по-ефикасни. Трябваше в тях да се пояснява как ще се опазват източниците на сигнали за корупция, как се използват журналистическите разследвания и как ще се противодейства на ефекта на въртящата се врата”, каза Йотова. И обясни, че въпросният ефект се изразява в следното: напусналите някаква държавна институция правят частен бизнес със същата насоченост като тази на досегашната им работа. Или обратното – човек от частния бизнес влиза в свързан с него сектор  в държавната администрация и лобира за интересите на въпросния бизнес.

Според Йотова някои от властимащите са демонстрирали незаинтересованост към темата за борбата с корупцията, тъй като „си намериха по-важни занимания” и не присъстваха на първия от двата свикани в последните седмици Консултативни съвети за национална сигурност.

Вицепрезидентът категорично отрече „Дондуков” 2 да води война с „Дондуков” 1.

Ние не търсим конфронтация с която и да било институция, но нашата институция има позиции и няма да  действа зад гърба на хората”, заяви Йотова.

Какво още каза тя по важни за обществото ни въпроси гледайте във видеото.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама