Завършва възстановяването на щетите на възпрепятстващото съоръжение по българо-турската граница

10:50, 19 окт 17 25 420 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бедствените наводнения през изминалите седмици нанесоха значителни щети в района на община Малко Търново, като в засегнатите райони бяха частично повредени и участъци от възпрепятстващото съоръжение по границата с Република Турция. Към днешна дата ремонтите на съоръжението са на етап приключване и охраната на границата се очаква да се върне към нормален режим в най-скоро време, съобщиха от Министерски съвет.

По официални данни на НИМХ, падналите валежи в района на Малко Търново в периода 21-30 септември са определени като екстремни. Справка на ведомството показва, че в Малко Търново количеството на валежите за периода е било 163,6 литра на кв. м (304% над нормалното), в района на с. Граматиково – 314 литра на кв. м (604% над нормата, втори най-тежък валеж в историята на станцията), в с. Кости – 148,9 литра на кв. м (249% над нормата), а в село Резово – 94,5 литра на кв. м (161% над нормата). В община Малко Търново, където поройните дъждове отнесоха пътища, земна маса и дървета, беше обявено бедствено положение.

Стихията е нанесла и поражения върху част от възпрепятстващото съоръжение по българо-турската граница. Отговорните институции са запознати с проблема и незабавно са взели мерки за отстраняването му. В Министерския съвет ежедневно се получава информация за ситуацията и се извършва необходимата координация за възстановяване на съоръжението и надзор на местата с риск за преминаване, където е осигурена денонощна жива охрана. Към настоящия момент възстановителните действия са на етап приключване, а представители на Областната администрация в Бургас следят за бързото изпълнение. Екипи на Гранична полиция дежурят в района на засегнатите от бедствието участъци.

Ситуацията с нанесените от бедствието щети е овладяна. Съоръжението е критично важен обект за сигурността както на България, така и на Европа и политически спекулации по темата са неуместни при разрешаване на възникналия проблем.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама