Министър Петков: Социалният диалог е двигател за социално-икономическото развитие на България

10:12, 19 окт 17 / Политика 25 406 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Диалогът между правителството и социалните партньори е двигател за социално-икономическото и политическото развитие на България. Това каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков по време на Тристранна социална среща на високо равнище за растеж и заетост в Брюксел, Белгия. Той направи изказване на тема: Включване на социалните партньори в политиките и реформите на национална ниво – постигнат напредък и начини за подобряване“.

Тристранната социална среща на върха е форум за диалог между институциите на ЕС на равнище председатели и европейските социални партньори от висшия ръководен ешелон. Във форума участваха председателите на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и на Европейския съвет Доналд Туск, генералният секретар на Европейската конфедерация на профсъюзите Лука Визентини и генералният секретар на Европейския център на работодателите и предприятията, предоставящи услуги от общ интерес Валерия Ронзити.

В областта на социалния диалог България е предприела необходимите мерки за съобразяване на националното законодателство със съвременните европейски тенденции и изисквания. Изградена е правна и институционална рамка на социалния диалог и социалното партньорство на всички равнища, утвърди се нова култура на взаимно признаване на интересите на труда и на капитала, както и на колективното трудово договаряне като форма на социалния диалог, каза Петков. В изказването си той подчерта значението на активното участие на социалните партньори в процеса на приспособяване на работещите, предприятията и предприемачите към променящите се икономически условия и с визия към бъдещето на труда.

Министър Петков добави, че национално представителните организации на синдикатите и работодателите ще вземат активно участие в събитията от календара на Българското председателство на Съвета на ЕС в областта на заетостта и социалната политика.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама