Екатерина Захариева: Ще дадем не само политическа, но и практическа подкрепа за Западните Балкани

09:48, 19 окт 17 / Политика 25 413 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Държавите от Западните Балкани ще чуват все по-често политически послания в подкрепа на своята европейска перспектива, но България се стреми да прокара и практически мерки за хората в тези страни”. С тези думи заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева онагледи основния приоритет на предстоящото Българско председателство на Съвета на Европейския съюз по време на съвместно заседание на парламентарните комисии по европейски въпроси и контрол на европейските фондове и по външна политика.

В заседанието взеха участие и посланиците на Албания - Киряко Курета, на Босна и Херцеговина - Радомир Богданович, Република Македония - Марян Гьорчев, на Сърбия - Владимир Чургус, министър-съветникът в посолството на Косово - Делфин Плана, и временно управляващият посолството на Черна гора - Мирсад Бибович.

Едва ли някога в Европейския съюз се е говорело повече за Западните Балкани - каза министър Захариева. – Нека си спомним къде бяхме преди само 4-5 месеца, когато никой не вярваше, че можем да се преборим за този приоритет. Важно е да гарантираме свързаност на региона във всички аспекти. Премиерът Борисов вече разговаря с повечето лидери на нашите съседни държави и акцентира, че трябва да имаме ясен план за създаване на работни места и перспектива за младите хора. Посланието ни към приятелите от Западните Балкани е: Предлагаме ви съвети и експертна помощ, но вие трябва да си направите реформите. Помогнете си, за да ви помогнем!”

Захариева припомни, че върховният представител на ЕС по външните работи и сигурността Федерика Могерини е поставила региона като един от петте приоритета на европейската дипломация за първи път от 12 години насам.

Министър Захариева допълни, че шестте държави от региона имат уникалния шанс Съветът на ЕС да бъде председателстван последователно от пет страни, които подкрепят разширяването – Естония, България, Австрия, Румъния и Хърватия.

Шестимата дипломати благодариха на България за усилията, довели до връщане на дебата за разширяване в Европейския съюз, което временно управляващият посолството на Черна гора Бибович описа с думите: „Вие сте ключов играч в подкрепата за нас по пътя ни към ЕС”. Албанският посланик Курета заяви, че Западните Балкани дават повече принос в сигурността, отколкото потребяват и призова за повече „политическа душа” в процеса на присъединяване на Албания към ЕС.

Колегата му от Босна и Херцеговина Богданович допълни, че страната му е привърженик на идеите, върху които е основан ЕС, и че сънародниците му са решени да бъдат част от Съюза, а пътят към това „няма алтернатива”. Неговата страна вече била готова с 90% от отговорите на въпросника, който е получила от комисаря Хан.

Косовският дипломат Плана посочи, че българското председателство дава на региона „уникална възможност” и приветства като „добре дошла” всяка техническа и експертна помощ от българска страна. Специално приветства усилията на българския еврокомисар Мария Габриел в посока да отпадне роумингът между страните от Западните Балкани с тези от ЕС.

Посланик Марян Гьорчев от Република Македония изрази надежда, че след последователните усилия на страната му тя има шанс да започне преговори за еврочленство и цитира „старата балканска поговорка, според която, ако вървим прекалено бързо към Европа, ще започнем да замитаме проблемите си, ако вървим прекалено бавно – проблемите ще ни застигнат. Не можем да ги избегнем, затова нека ги решаваме”.

Посланикът на Сърбия Чургус заяви, че според страната му мястото на всички държави от Западните Балкани е в ЕС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама