Признаването на дипломите от страните по Лисабонската конвенция ще става без апостил

13:15, 18 окт 17 25 636 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Отпада изискването за легализация и заверка на дипломите с апостил на студентите, завършили в САЩ, Канада, Израел, Австралия, Нова Зеландия и още редица други държави, страни по т. нар. Лисабонска конвенция. Към момента това облекчение беше в сила единствено за завършилите висше образование в страните от Европейския съюз и Европейското икономическо пространство.

Промяната беше направена от правителството в Наредбата за държавните изисквания за признаване на придобито висше образование и завършени периоди на обучение в чуждестранни висши училища. Тя е поредната крачка към облекчаване на административните процедури и режими, както и на финансовите тежести за гражданите при тяхната академична и трудова мобилност.

Изискването за легализация или полагане на апостил върху документите, издадени от образователни институции в страни членки на ЕС и ЕИП беше премахнато през 2016 г. Това изменение беше приветствано в обществото, но все още поставяше в неравностойно положение всички останали държави, ратифицирали Лисабонската конвенция. Тези страни имат ефективно действаща мрежа от Национални информационни центрове за академично признаване и мобилност ENIC-NARIC и поддържат публично достъпни официални бази данни или регистри за националните системи и институции за висше образование, в които лесно може да се провери легитимността на дипломите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама