Десетата годишнина от членството ни в ЕС отбелязаха от читалището във Вълчитрън

11:24, 18 окт 17 / Любопитно 25 449 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С концерт на самодейците от дамски състав „Славей” при НЧ „Светлина” и кулинарна изложба жителите на с. Вълчитрън отбелязаха 10 години от членството на България в ЕС. В обновената по европейски проект сграда на НЧ „Светлина” те отправиха своето послание за уникалния културен принос на България в европейската културна съкровищница.

С откриването на Българското председателство на Съвета на ЕС ще бъде открита и Европейската година на културното наследство. Събитието днес прави чудесна препратка към това. Езикът на изкуството и културата е уникално средство за комуникация, което достига до наистина много хора. Именно създаването на условия за конструктивен диалог, базиран на консенсуса, ще бъде от изключително значение по време на Българското председателство на Съвета на ЕС. България ще акцентира и върху кохезията, т.е. сближаването между държавите членки - икономическо, социално и културно. Това ще създаде добри условия за конкурентоспособност с фокус върху Единния пазар, подкрепата на предприемачеството, на малкия и среден бизнес с цел постигане на икономически растеж”, каза заместник-областният управител на Плевен Татяна Божинова.

С изпълнения на български народни песни под съпровод на гайда, кавал, гъдулка и тъпан дамите от самодейния състав „Славей” очароваха публиката. Приятна изненада за публиката бяха и третокласниците Александра Георгиева и Борислав Петров.

Събитието уважиха кметът на Пордим Детелин Василев, кметовете на Вълчитрън Милена Тарова и на Одърне – Свилен Огнянов, общински съветници, културни дейци и жители на Вълчитрън.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама