Пловдивска следа в тазгодишните награди за актьорско майсторство „Любимец 13“

11:13, 18 окт 17 / Култура 25 415 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На 17 октомври-рождения ден на Апостол Карамитев, на тържествена церемония в едноименния театър в Димитровград за трети пореден път бяха връчени Националните награди за актьорско майсторство „Любимец 13“.

Сред петимата наградени е актьорът от Драматичен театър Пловдив Георги Вачев, а автор на наградната статуетка е скулпторът Цвятко Сиромашки, който създаде приза с лика на Апостол Карамитев специално за наградите „Любимец 13“. По традиция PR на проекта и церемонията е доц. Любомир Караджов-преподавател по PR в АМТИИ.

Всяко издание на церемонията е под различен надслов. Миналата година това бе „Пътят на актьора“, а тази година мотото, което определи номинациите и наградените, е „Многоликият талант на актьора“. Съобразно  избраната тема, жури определи имената  на 5 актьори, на които бе връчена наградата: „Любимец 13 – Другото лице на Актьора“, а с приза „Любимец 13 – Легенда на българския театър и кино“ бе удостоен  посмъртно актьорът, режисьор, аниматор, сценограф, художник и поет Иван Андонов. По този начин церемонията отдаде почит и признание към професионалните актьори, които са развили и проявили многоликия си талант и в други изкуства, различни от театралното.

Наградените в залата на Общински драматичен театър „Апостол Карамитев“ – Димитровград актьори бяха:

Ралица Ковачева – Бежан, Георги Вачев, Руслан Мъйнов, Даниела Викторова, Стефан Вълдобрев.

Голямата награда получи посмъртно легендата на българския театър и кино Иван Андонов. Той е един от най-даровитите ни творци. Артист от висока класа – освен актьор е и режисьор на игрални и анимационни филми. Рисува живопис, занимава се със сценография и приложна графика.

Отначало иска да учи в Художествената академия, но впоследствие следва и завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ при проф. Моис Бениеш. Има повече от 40 главни роли в театъра и около 60 в телевизията. Участвал е в повече от 40 български филма, два унгарски и два немски. Някои от филмите са с наши и международни отличия. Аниматор с 12 филма зад гърба си.

В игралното кино като режисьор е създал 20 късометражни и 19 пълнометражни  филма. "Опасен чар", "Дами канят", "Адио Рио", "Вчера", "Вампири, таласъми“ завинаги ще останат в сърцата на поколения зрители и днес влизат в графата „златна българска класика”.       .

Като художник Иван Андонов има повече от 30 самостоятелни изложби. Негови платна притежават Националната художествена галерия,  Софийската и други градски галерии, както и на частни колекции у нас, в Италия, Германия, Англия, Норвегия, САЩ, Гърция, Турция, Франция, Швейцария, Мексико, Израел, Малта и др.

Наградата бе връчена на съпругата на Иван Андонов Люба Маричкова от зам. кмета на Димитровград Яшо Минков.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама