Сериозен интерес към българските иновативни идеи по време на световно изложение в Дубай

11:05, 18 окт 17 / Любопитно 25 415 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

8 български компании взеха участие в GITEX - най-голямото технологично изложение в Близкия Изток. То се проведе от 8 до 12 октомври в Световния търговски център в Дубай, ОАЕ. Участниците бяха подбрани от организаторите на Световното технологично изложение GITEX, след като бяха изпратени всички кандидатури получени в БАИ за месец и половина. Министерството на икономиката и Българската агенция за инвестиции /БАИ/ подкрепиха финансово  българските стартиращи компании с  пространство и щанд по време на изложението.

По време на българското участие в GITEX бяха проведени над 500 срещи и разговори с участници от  над 20 държави, от които ОАЕ (Дубай, Абу Даби, Аджман, Ал Шарджа), Бахрейн, Англия, Иран, Пакистан, Индия, Нигерия, Италия, Египет, Ливан, САЩ.

Представители на БАИ проведоха срещи със свои колеги от Кипърска инвестиционна агенция и Кувейтска агенция за инвестиции, като обсъдиха потенциално подписване на споразумение за сътрудничество с цел увеличаване на възможностите за привличане на инвестиции. Интерес към България за разширяване на своя бизнес изразиха компании  работещи в сферата на  ИТ, Роботиката, Киберсигурността.

Българските компании избрани за участие в GITEX, бяха: Spy my music, Embrioo.com, Printivo, Vantage School, Out2Bound, Proznanie - Vedamo, Playground Energy и IRZ Solutions. Те са от сектори ИТ, образование, медицина, VR Games, мобилни приложения, технологии за умни градове, облачни услуги. 

По време на участието си в Дубай, те проведоха разговори  с  инвестиционни фондове (Eleva8or, Heyka, African Technology Foundation, Amplior, Ecommerce Gateway и др.), които се занимават се с финансиране и привличане на ангелски инвестиции за стартиращи компании.       

Сериозен интерес към проектите и идеите на нашите участници се наблюдаваше през цялото време от организаторите, като „Spy my music“ и „Embrioo.com“ спечелиха място в Art & Creativity Corner на департамента по Артистични и Креативни Индустрии и Култура в Дубай, а „Printivo“ и „Spy My music“ бяха специално интервюирани от местна медия.

Интереса към „Spy my music“ се дължи на иновативната им идея за мобилно приложение, което позволява на човек да види кои песни слушат хората около него,както и да започне виртуален разговор в приложението.

Към „Vantage school“ бе проявен интерес от инвеститор и вече е част от мрежата за млади жени-предприемачи в OAE. Embrioo.com проведе срещи за сътрудничество с 4 Университета и 3 мрежи за отворена иновация от Нигерия, Иран и Дубай. Проявен бе интерес от страна на представител на Департамента на Технологиите и ИТ от Дубай. Интерес от три инвеститора бе проявен към  Printivo в областта на биотехнологиите, които желаят да станат и ментори. Проведени бяха и  разговори за сътрудничество с Research & Development център по Life sciences, и с местна 3D био-принтираща компания за обмен на „know-how“.

Софтуерния продукт DigiNovo на компанията IRZ Solutions /АйАр Зет Сълюшънс/ привлече голям интерес на българския щанд със своето приложение.

DigiNovo дава възможност на клиентите пазаруващи онлайн да бъдат обслужени като в истински магазин. Проведени бяха десетки демонстрации на  потенциални клиенти от ОАЕ, Индия, Пакистан, Италия, Ю.Корея, Ливан, Египет и др., като вече работят по сключването на споразумение за представителство за региона.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама