100 деца от българската историческа диаспора посетиха Европейския парламент в Брюксел 

10:29, 18 окт 17 / Политика 25 381 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

За 9-та поредна година Фондация „Българска памет“ и д-р Милен Врабевски изпратиха 100 младежи от българската историческа диаспора на посещение в Европейския парламент в Брюксел. Децата са от Албания, Македония, Сърбия, Молдова, Украйна, Румъния, както и от Западните Родопи и района на Тервел. Визитата е осъществена по покана на евродепутатите д-р Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Емил Радев и Владимир Уручев, а целта на посещението е младежите да се запознаят с работата и ролята на Европейския парламент в процеса на взимане на решения в Европейския съюз. 

Участие в официалната визита взеха 100 от най-изявените  деца от диаспората ни, които спечелиха своето място след организиран от Фондация „Българска памет“ конкурс за есе на тема „Предприемачеството като възможност за личностно и професионално развитие“. Под внимание при подбора бе взето и активното участие на младежите на XXI Есенен семинар във Варна. 

Онова, към което се стремим и за което работим вече 10 години, е европейската реинтеграция на историческата ни диаспора. Грижим се за това, в бъдеще да имаме посланици на евроинтеграцията в страните от Източното партньорство и Западните Балкани. Важно е децата да знаят каква институция е Европейският парламент и как да използват възможностите за образование и професионално развитие, които членството на страната ни им предоставя. Резултатите, които сме постигнали през годините са на лице - 90% от младежите, с които Фондация „Българска памет“ е работила, са реализирани професионално в България“, сподели д-р Милен Врабевски.

През първия ден от престоя си учениците имаха възможност да разгледат най-големите забележителности на Брюксел, а през втория се запознаха с една от най-ключовите институции на Европейския съюз – неговият парламент. Д-р Милен Врабевски, д-р Андрей Ковачев, Андрей Новаков и Владимир Уручев посрещнаха членовете на младата българска делегация и ги призоваха да бъдат единни, да помнят корените си и да се образоват, защото те са бъдещето на България и Европа. Децата разгледаха и пленарната зала и зададоха своите въпроси към д-р Врабевски и евродепутатите. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама