Осъдиха укривател на информация за банкови карти

09:39, 18 окт 17 25 378 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

 Софийският апелативен съд е уважил протеста на Окръжна прокуратура – София срещу оправдателната първоинстанционна присъда спрямо Р. Петров, обвинен за незаконно съхраняване на информация за банкови карти на италиански граждани.

Обвинителният акт срещу Р. Петров (на 50 години) е бил внесен за разглеждане в съда от Окръжна прокуратура – София през юни 2016 г. за извършено от него престъпление по чл. 249, ал. 4, вр. ал. 3 от НК. Година по-късно съдът го е признал за невиновен с мотив, че от събрания по делото доказателствен материал не може да бъде направен еднозназначен, недвусмислен и категоричен извод, че Петров е извършител на престъплението и е знаел, че в обитавания от него имот се намира мултимедийна карта, съдържаща информация за чужди платежни инструменти.

Разследването по случая започнало през февруари 2010 г., когато в ГДБОП - МВР гр. София постъпил сигнал за престъпна дейност, свързана с изготвянето на скимиращи устройства и поставянето им на банкови апарати на територията на България и страни от Европейския съюз, с последващо осъществяване на нерегламентирани трансакции. При условията на неотложност на 24.02.2010 г. била проведена специализирана полицейска акция, при която били извършени претърсвания и изземвания на няколко адреса на територията на гр. София и Софийска област.

На същата дата, около 06.30 ч., било извършено претърсване в жилището в гр. Елин Пелин, обитавано от подсъдимия Р. Петров, жената, с която живеел на семейни начала и техния малолетен син, а втория етаж на къщата – от баща му.

По време на акцията били намерени и иззети компютри, няколко броя флаш памет с надписи, банкови карти, мобилни телефони, паметни карти в опаковки, видео-камера, фотоапарати, електронен елемент и други вещи.

При претърсването на първия етаж на обитаваната от Петров къща, в най-долния ляв кухненски шкаф, била намерена и иззета карта памет в надпис „Nokia“ Tape DTS-16 CE, а в окачен кухненски шкаф - електронен елемент с правоъгълна форма и две крачета под него, поставен в найлоново пликче.

Заключението на извършената съдебнотехническата експертиза сочи, че в мултимедийната карта е записан файл, съдържащ информация с 21 записа от втора пътечка (Track) на банкови карти, който е най-важният за картата в качеството й на банков платежен инструмент. При проверката на BIN кода (първите шест цифри от номера на сметката) софтуерът показал информация за конкретни банкови(дебитни) карти, издадени от „Банка Национале дел Лаворо“ в Италия.

В хода на досъдебното производство и чрез международна поръчка за правна помощ, изпълнена от италианските власти, били установени титулярите на картите, в качеството им на картодържатели, оправомощени да разполагат с информацията в тях. Всичките са италиански граждани, предимно от гр. Пескара. Видно от протоколите с обобщена информация, съставени в отдел „Разследване международни следствени поръчки“ към Апелативния съд в Рим, нито един от картодържателите - италиански граждани, не е дал доброволно достъп на подсъдимия Петров до притежаваните от тях карти, както и до съдържанието на информацията в тях.

Електронният елемент с правоъгълна форма и две крачета под него, намерен в дома на подсъдимия, също бил подложен на техническо изследване. Изводът на експертите е, че той представлява мономагнитна глава за четене на информация от магнитна лента. Този тип глави се използват за снемане на информация или запис на такава от и на магнитна лента. Основното им приложение е в аудио записващи и възпроизвеждащи устройства, както и устройства за четене и запис на информация от смарт-карти. Експертите са констатирали, че магнитната глава била използвана, което е проличало от следите от припой по изводите на главата, както и от следите от лепило по металния корпус.

Наложеното от Софийския апелативен съд наказание на подсъдимия Петров е „лишаване от свобода“ за две години и шест месеца при първоначален общ режим на изтърпяване.

Това не е първата осъдителна присъда за Петров. През 2011 г. Окръжният съд в Мюнхен го е осъдил на „лишаване от свобода“ за срок от пет години и шест месеца за извършване в съучастие на фалшифициране на разплащателни карти в условия на продължавано престъпление.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама