Магдалена Христова: Държавата може да реализира и подпомага добри политики в спорта

14:25, 13 окт 17 / Спорт 25 1937 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Магдалена Христова е родена 25.02.1977 г  гр.София.
Завършила е спортно училище Локомотив София и НСА "Васил Левски", специалност - треньор лека атлетика.
Христова е дългогодишен национален състезател по лека атлетика. Рекордьор на България за девойки и жени в дисциплината скок на дължина. Финалист е от европейски и световни шампионати в скока на дължина и спринт на 60 м. Магдалена Христова е многократна републиканска шампионка в дисциплините скок на дължина/100м/200м/60м.

От 2012 година е основател и треньор в Priority Sport. Всяка година Христова и клубът организират няколко състезания за деца. Повод за интервюто ни е първото издание на Sofia School Run, което се проведе наскоро при голям интерес. Над 300 деца от столицата бягаха за благотворителна кауза. Училището, чиито възпитаници направиха най-много обиколки на стадион "Васил Левски" получи финансиране за подобряване на спортната си инфраструктура. Парите, както и цялостната подкрепа за събитието са по проект на Министерство на младежта и спорта.

Наскоро Вашият спортен клуб организира  Sofia School Run, което е поредното състезание за деца. Как премина то?   

Според нас събитието премина много успешно. Sofia School Run събра стотици деца и до последните минути на събитието имаше хлапета, които правеха обиколки на пистата. Миналата година организирахме Sofia 24 Run, откъдето тръгна и идеята за ученическото му издание. Виждаме, че има огромен интерес, когато може да съчетаеш ежедневната тренировка или физическа активност с нещо, което е от полза за всички.

Щастливи сме ,че има много будни и организирани деца (специално в тази възраст), които бяха на стадиона и бягаха през цялото време,с ясното съзнание ,че помагат на цялото си училище. Тази година участниците в състезанието бягаха не от час, а ЗА своето училище. Всяка обиколка се трупаше в сметката на училището и накрая възпитаниците на Немската езикова гимназия победиха. Така те спечелиха бюджет за подобряване на спортната инфраструктура в училището им.

 
Над 300 деца от столичните училища участваха в първото издание на Sofia School Run. "В Голямото бягане се включиха и техните учители, както и други възрастни. Резултатите им обаче не бяха отчетени. Възрастните бягаха само за подкрепа и тонус. За някои от тях това бе първо стъпване на стадиона и бяха много ентусиазирани", споделя Магдалена Христова.

Трудно ли е да се реализира подобно мащабно събитие?

Организирането на всякакави събития е доста трудно по принцип. Изисква се огромна подкрепа от държавни или частни институции. В този случай ние предложихме проект на Министерство на младежта и спорта. Те видяха потенциала в идеята, осъзнаха необходимостта от забавно, популярно състезание, в което децата ще могат да постигнат нещо добро чрез спорт. Позитивите на подобно събитие са няколко - от една страна децата спортуват (особено в облачния и хладен септемврийски ден) и така правят нещо добро за себе си; от друга страна помагат на училището си; а от трета страна всички показваме  по какъв път може да се развива спорта у нас. Смятам, че това е емблематичен пример за успешно въвличане в масовия спорт на големи групи хора. Миналата година опитахме с подкрепата на спонсори, а тази година министерството ни подаде ръка. Затова съм истински благодарна. Всички дадохме ясен знак, че държавата може да реализира и подпомага добри политики в спорта.

От състезанията, които организирате, а и от работата в клуба - има ли интерес към леката атлетика у подрастващите?

В последните години като цяло интересът към спорта нараства. Постоянно се коментира колко е важно да се спортува, а това достига до родителите и децата.

Специално за леката атлетика мога да кажа, че става все по-популярна и стадионите са пълни с деца. Има много треньори, които работят с деца и подрастващи. Да не забравяме - като цяло това е много достъпен спорт и може да се практикува от всички.

Има ли спортове, които може да се "таргетират" срещу конкретни заплахи като агресия, склонност към престъпления или изкушения като алкохол и наркотици?

Всеки един спорт може да се таргетира по този начин. Всички знаем качествата, които възпитава ангажираността на подрастващите с тренировки. Децата стават по-целеустремени и организирани. Основна роля в това има фигурата на треньора, чиято основна цел е да възпитава тези качества в децата.

Всеки един спорт може да тонизира тялото. Приема се обаче, че спортове като карате, таекуодно и подобни развиват и подобряват концентрацията.За нас, разбира се, атлетиката е основният спорт. Тя развива издрьжливостта и оказва най-голямо влияние върху сърдечно-съдовата система. Освен това развива цялата мускулатура на тялото в пълна хармония.

Какво можем да правим в ежедневието си, за да сме в добра форма, с висок тонус, ако нямаме време да отидем в залата или стадиона?

В последните години София е станала град с прекрасни паркове, фитнеси на открито и активности. Те могат да ангажират всеки, който има желание да се чувства добре и в тонус. Да не забравяме и близостта на Витоша, където можем да отидем  по всяко време. В студените месеци всеки  може да намери малко време дори и във вкъщи да раздвижи и тонизира своето тяло. Всяка активност е от значение. Важното е да започнем с правилна настройка и да захвърлим оправданията.

Как да Ви открие човек, ако има желание да започне да тренира? Има ли още места в клуба?

Priority Sport се намира на Националния стадион „Васил Левски”. Предлагаме удобна и достъпна локация за всеки, които желае да се занимава със спорт. Клубът има места и е отворен за всички, а повече информация можете да откриете на сайта ни - http://www.prioritysport.club/

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама