Мария Габриел: Работим по пътна карта за отпадане на таксите за роуминг за страните от Западните Балкани

17:05, 11 окт 17 / Политика 25 590 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Работим по пътна карта за отпадане на таксите за роуминг за страните от Западните Балкани. Това заяви на работна среща в Брюксел с посланиците на шестте балкански страни българският еврокомисар Мария Габриел, проведена по нейна инициатива. "Сега е моментът. Това е възможност за Балканите, за Европейския съюз и за България, която ще поеме председателството на Съвета на ЕС през януари", подчерта комисарят по цифрова икономика и общество. Тя посочи, че цифровата интеграция на Западните Балкани е неин приоритет и информира посланиците, че работи по идеята в бъдеще европейската инициатива wifi4eu да обхване и балканските страни.

Очакването на комисаря е първите хиляда ваучери по инициативата да бъдат предоставени в европейските държави след януари 2018 г. Целта е между 6 и 8 хиляди общини от целия ЕС да имат безплатен интернет достъп на обществени места, като библиотеки, училища, болници. Разширяването на тази инициатива в посока Западните Балкани би била уникална възможност за всяка една от нашите страни, категорични бяха в своята подкрепа и 6-ата посланика. Те се обединиха, че битката за падането на роуминг  тарифите е обща, но разчитат основно на подкрепата на България и на Мария Габриел за нейното спечелване.

"Имате нашата пълна, ентусиазирана подкрепа. За нас е изключително важно това, което правите. Изключително сме ви благодарни.", заяви посланикът на Косово Бернард Никай.

"Това ще е огромно постижение. Ще покажем на гражданите си, че са европейци и те реално ще го почувстват", допълни посланикът на Черна Гора Боян Шаркич.

"Това ще е сигнал към всички страни от региона", отбеляза от своя страна македонският посланик Влатко Станковски.

А посланичката на Босна и Херцеговина Лидия Топич и заместник-ръководителят на мисията на Република Сърбия Милош Тодорович,  споделиха, че цифровата икономика е приоритет за тези две страни и ще разчитат на еврокомисар Мария Габриел за допълнителна помощ в тази област.

"Ако направите така, че роуминга за Западните Балкани да отпадне, ще останете запомнена", категорична бе посланичката на Албания Янина Суела.

"Искам страните от региона да се включат във всички цифрови инициативи на Европейския съюз като Европейската седмица на програмирането, както и в Коалицията за цифрови умения и работни места. Свързаността на страните ни, киберсигурността и развитието на дигиталните умения на хората - това са мои ясни задачи. Имате моята подкрепа", подчерта в заключение българският еврокомисар.


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама