Непоказвани произведения на Петринел Гочев ще бъдат представени на публиката

21:00, 15 окт 17 / Култура 25 401 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На 24 октомври галерия „Сезони“ представя Петринел Гочев, художник, скулптор, театрален режисьор и сценораф с неоспорим талант и внушително присъствие на арт сцената. Той е необичайно явление, мощно и силно, експресивно, сгъстено като енергия – изкуството му е без паралели в родната традиция.

Ето какво казва художникът за изложбата си:
Художникът се подготвя внимателно и с крайна прецизност за първия миг на един дългосрочен работен процес. Дори за това да няма видими белези все пак е така. Дълго и бавно подготвяш спонтанността.  Самият миг  на първото движение с четката дебнеш, чакаш, призоваваш. Дойде ли, пътят вече е ясен.

Но този път не беше така. Този път тръгвах с намерения обмисляни, поливани и закриляни дълго, но ръката, а след нея и аз се втурвахме в съвсем различна, неочаквана, не-атрактивна, но поглъщаща цялото чувство, пътека. И ето, отново, както някога, заставам пред белия лист, въоръжен само с молив и се чувствам жив и трепетен и несигурен. Чувствам се целият едно чувство и преживяването е толкова силно и истинско, че нямам нужда от друго освен от сивото острие на молива. Рисунка след рисунка, час след час, ден след ден и пълна свобода от грижата какъв е смисълът на всичко това. Белият лист и моливът, глината и ножът, това са моите рало и плуг с които засях тази година от времето. и цялото мое чувство върлувало в мен през тези дни и дни, попи в тези бразди от молив, и глинени хълмове.

Петринел Гочев е творец, художник, скулптор, театрален режисьор и сценограф. Завършил е средното училище за приложни изкуства и режисура за драматичен театър в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Бил е директор на Благоевградския театър. Има повече от 10 самостоятелни изложби. Със свои творби участва във фестивала „Изкуство и птица“ в Абевил (Франция), в изложби в Словакия и представители експозиции на съвременното българско изкуство в Будапеща (Унгария). Негови творби са притежание на Националната художествена галерия и много частни колекции в страната и чужбина.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама