„Дамасцена“:  Филмът  за българската мечта по кината от 3 ноември 

11:15, 15 окт 17 / Култура 25 555 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Сюжетът във филма е създаден по истинска история. Продукцията е най-мащабната, снимана у нас през последните 25 години и е финансирана изцяло с частни средства. Героят е обикновено момче, родено и израсло в Долината на розите през 60-те години на миналия век. Сюжетът проследява пътя на героя Течо до днешни дни. Действието се развива изцяло в Розовата долина и обхваща период от над 50 години.
Филмът ще има две премиери. Първата е на 29 октомври в Операта на гр. Стара Загора като жест на хората от региона, участвали и подпомогнали продукцията. Втората е в гр. София на 30 октомври в кино Люмиер- Лидл(НДК).
„Това е филм за живота ни, за мечтите ни през последните десетилетия. Когато правeхме филма, връщах лентата на живота си – какво съм направил аз, как съм живял, кога съм успял? , споделя режисьорът Тодор Анастасов.
„Трейлърът на един филм е като любов от пръв поглед - уж всичко ти е непознато, а всъщност сякаш си спомняш нещо, което отдавна си знаел; уж сега се запознавате, но вече си убеден, че няма как да не стигнеш до края и да видиш цялата картина. Хареса ли ти, си готов да поемеш риска да познаеш докрай нещо, някого, себе си”, споделя поетесата Мария Лалева, за която това е първи игрален филм и като продуцент, и като сценарист. 
Историята на Течо започва в приказния свят на малко село в подножието на Балкана, където той за първи път усеща магията на водата, скалите, розите и топлината на домашния уют в къщата на баба и дядо. Малкият мечтател открива „своето“ място и остава там завинаги. Целият му живот е подчинен на мечтата да остане в Долината и да създаде един малък рай от любимото си място. Ще успее ли да се изправи след тежката диагноза и да се пребори за българската си мечта?
 „В продължение на два часа зрителят ще премине през четири стихии на човешкия живот: от мечтата за малкия рай в любимото място на розите, през сблъсъка с демагогията и лъжата до утаяването на болката и решението да реализираш мечтата си, но не другаде, а в България“, казва Мария Лалева.
Снимачният процес на филма „ Дамaсцена“ продължава почти една година. Веселин Плачков, Димитър Баненкин, Любен Чаталов, Неда Спасова и Симона Халачева (дебют в киното за младата звезда на театър „София“), са основните актьори във филма. В сагата за българската мечта ролите се изпълняват от 56 актьори, сред които са и Троян Гогов, Любомир Фърков, Сашка Братанова, Петя Стилянова, Добринка Гецова, Силвия Предова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама