Прокуратурата във Враца осъди деветокласник за убийство

09:50, 11 окт 17 25 346 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Съдът призна за виновен непълнолетния М. Илиев, обвинен от Окръжна прокуратура - Враца за убийство на 57-годишен мъж, извършено от него по особено мъчителен начин. Наложеното на подсъдимия наказание е шест години и осем месеца „лишаване от свобода“ при първоначален „строг“ режим и обезщетение за неимуществени вреди в общ размер на 300 000 лв. за близките на пострадалия.

Подсъдимият Илиев е ученик в 9-ти клас в гимназия в гр. Бяла Слатина. Контактувал с лица от криминалния контингент и много често злоупотребявал с алкохол.

На 19.01.2017 г. в с. Попица, обл. Враца, подсъдимият и негов приятел, купили бира и решили да посетят техния съселянин М. Михайлов, по прякор „Мечо“. Петдесет и седем годишният мъж ги поканил в дома си, където тримата първоначално спокойно разговаряли за пребиваването на стопанина в Гърция.

По-късно, след като изпили бирата, Илиев и Михайлов отишли за ракия и се върнали в къщата на последния, където продължили да консумират алкохол.

Около 22 ч. Михайлов станал да танцува, при което хванал Илиев за дрехите и го разтърсил. Ядосан, младежът посегнал към една празна чиния и ударил с нея мъжа по главата, след което хвърлил по него още две чинии, които се счупили. В резултат на последните два удара пострадалият се свлякъл на дивана, като от главата му започнала да тече кръв. В този момент Илиев взел кухненски нож, намиращ се на масата, и с него нанесъл шест удара в областта на шията на Михайлов.

След извършването на убийството подсъдимият излязъл от къщата, заключил катинара и изхвърлил ножа в двора, където бил навалял сняг. Впоследствие се прибрал в дома си и легнал да спи.

На следващия ден той разказал за случилото на баща си, който подал сигнал на тел. 112 за извършеното престъпление.

От заключението на съдебномедицинската експертиза се установява, че причината за смъртта на Михайлов е остро настъпилата кръвозагуба, вследствие на прерязване на лявата яремна вена. Освен на шията, констатирани са увреждания и в областта на главата и лицето. До изпадането му в безсъзнание Михайлов е преживял значителни болки и страдания.

Комплексната психолого-психиатрична експертиза на непълнолетния Илиев сочи, че той е могъл да разбира свойството и значението на извършеното от него деяние, както и да ръководи постъпките и поведението си.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама