БСП ще предложи алтернатива за решаване на проблемите в София, защото хората с право са недоволни

09:07, 11 окт 17 / Политика 25 458 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Борис Цветков, общински съветник в СОС от групата на „БСП-лява България”, в предаването „Какво работят за София софийските избраници?“ в ефира на Радио К2, заяви позиции по някои актуални политически теми.

Сред тях беше и въпросът как ще спечели БСП местните избори в София и кои са основните проблеми, върху които ще акцентира?

Лидерът на БСП Корнелия Нинова стартира битката за София, като е поставила 5 опорни точки, по които да се работи'', заяви Борис Цветков и обясни, че заедно с градската организация вчера е имало разширено заседание, на което са били уточнени действията до следващите редовни местни избори. Основните неща, които трябва да се свършат, е да се предложи алтернатива за решаване на проблемите на хората. Общинският съветник беше категоричен, че въпреки огромните средства, които се изливат в София, на практика нито един сериозен проблем не е решен. Разбира се положението в столицата е по-добро от някои отделни региони в страната, но като цяло хората не са доволни и с право изискват.

Борис Цветков обясни, че има проблеми с ремонтите на централни столични булеварди. И в момента граждани непрекъснато сигнализират за огромни нарушения и нередности при ремонта на бул. „Дондуков”. След последния дъжд например цялата велоалея е била под вода, защото шахтите са запушени. Проблеми има и в крайните квартали, където има междублокови пространства, в които през последните 28 години нищо не е било направено. Тротоарните плочки са строшени и не са подновявани. Единственият нов парк, направен през последните 28 години, е парк „Възраждане”, който е по идея на общински съветник от БСП, подкрепен от цялата група. Така след 10 години настоявания и борба е бил направен този не много голям, но централен парк. В същото време е продължила реституцията и са възникнали цели нови комплекси, които преди това са били зелени площи. „Тоест унищожават се зелени площи, не се правят нови паркове, единствено администрацията на практика е откликвала на инвестиционните намерения на силни на деня или приближени до властта бизнесмени, които през последните месеци прекалиха с исканията за пет, шест, седем нови небостъргача на най-неподходящи места!”, обобщи Борис Цветков.

Проектът за наредба, свързана с вътрешния ред в София.

 „Има нов проект за наредба, свързана с вътрешния ред в София за ограничаване на пиенето на алкохол в паркове, забрана на силната музика след 22 часа и фойерверките. Каква е позицията на БСП, подкрепя ли тази наредба?”, попита водещата Деница Гацинска. Борис Цветков отговори, че определени санкции срещу подобни злоупотреби има и сега. Той продължи, че конкретните нови текстове се преекспонират, защото от една страна тях ги има, а за голямо съжаление на гражданите те не се спазват. Общинският съветник даде пример. Той обясни, че „Дружба” 2 и „Цариградски комплекс” са стар и нов жилищен комплекс с много хора. Близо до тях е „Интерекспоцентър”, който се води частна зона и там непрекъснато се организират събития. Той обаче се намира на около 100 метра по права линия от първите блокове и хората непрекъснато се оплакват от шумните прояви, които обикновено са през събота и неделя, а тогава няма работеща институция, която да констатира какви са децибелите.

 Борис Цвектов обясни, че каквато и нова наредба да се приеме, ако администрация и граждани не работят за отстояване на обществения интерес и при сега действащите нормативни документи, и новата няма да има резултат. Така че той апелира да не се преекспонира тази забрана. „Южният парк” например две трети е без осветление. Това е много по-голям проблем, има счупени пейки. На въпрос към Фандъкова защо не се подновяват, тя му е отговорила, че 200-300 декара са частни. „Не решава проблемите, които Лучников и десницата направиха на София с тази реституция. Сама София не може да се справи, трябва тези имоти да бъдат обезщетени, за да се запази този парк. И това е много по-голям проблем от това, че 5 младежи са отишли с бутилка бира литър и половина, седнали са на едно одеяло и събота и неделя си правят някакво парти. Има и друг проблем – в жилищни квартали граждани се принуждават да демонтират дървените дъски от пейките, за да не може наркоманчета и разни други младежи да се събират всяка вечер, да пушат, да люпят семки и да правят проблем. Въпросът е ние, като гражданско общество, вие медиите, общинската администрация и всички хора в дебат да установим кое е приемливото и кое не за обществото в София и така да решаваме въпроса, а не с гръмки заглавия!”, завърши Борис Цветков.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама