Румен Радев: България заема челно място в класацията на отборите по информатика и информационни технологии

08:50, 11 окт 17 25 789 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

''Благодарение на Вас България заема челно място в класацията на отборите по информатика и информационни технологии.

Вашата всеотдайна изследователска и приложна дейност в областта на компютърните науки формира пред света забележителния облик на младата българска IT генерация.'' С тези думи държавният глава приветства лауреатите в конкурса Награда „Джон Атанасов“ за 2017 гoдина и гостите на церемонията в Гербовата зала на „Дондуков“ 2.

Д-р Васил Денчев - доктор по компютърните науки и главен архитект на квантов софтуер в Google е носителят на голямата Награда „Джон Атанасов“ за 2017 година. Научните му интереси и професионален опит са предимно в сферата на квантовата информатика, която привлича неговия интерес по време на следването му. Първите му научни постижения включват успешно разработена система за контрол и стабилизация на оптически интерферометър, позволяваща сигурно разпространение на квантови криптографски тайни ключове, както и успешно разработена компютърна система за автоматична характеризация на източници и детектори на единични фотони.

 Носител на отличие Грамота „Награда Джон Атанасов“ в категорията Награда „Джон Атанасов“ е д-р Кристина Капанова - доктор по информатика и компютърни науки, асистент в Института по информационни и комуникационни технологии към БАН. Създаденият от д-р Капанова нов пост-обучителен процес е вдъхновен от квантовата физика и имитира квантовите ефекти като по този начин е в състояние да осигури подобряване на теглото на синаптичните връзки в изкуствената невронна мрежа. Тя е носител на редица признания, сред които стипендия на Световната Федерация на Учените от ЦЕРН през 2016 г., както и номинация за наградата на БАН за млад учен „Марин Дринов“ 2017 г. от Научния съвет на ИИКТ.

 Д-р Станислав Харизанов е вторият носител на отличие Грамота „Награда Джон Атанасов“ в категорията Награда „Джон Атанасов“. Той е доктор по математика, главен асистент в Института по информационни и комуникационни технологии към БАН. Главната му цел е разработването на бързи и ефективни алгоритми за обезшумяване, възстановяване и сегментация на изображения с висока резолюция, а математическите модели са на базата на изпъкнала оптимизация с наложени допълнителни ограничения.

 Третият носител на президентското отличие в тази категория е Минко Гечев -магистър по информатика в специалност “Софтуерни технологии” на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Той е единственият носител на две отличия от президентските награди „Джон Атанасов“. Неговите авторски разработки, придобили най-голяма популярност у нас и в чужбина са създаденият от  него Codelyzer - инструмент за статичен анализ и автоматична модификация на изходен код, използващ Angular платформата на Google за разработка на приложения, който има над 4 милиона сваляния за последните 6 месеца. Минко Гечев е основател и на SofiaJS - българската общност на JavaScript разработчици.

 На церемонията в Гербовата зала на Дондуков 2 президентът Радев връчи и грамотите „Джон Атанасов – дебютен пробив в компютърните науки“ за  ученици и студенти, постигнали през последната година високи резултати с авторските си проекти, както и грамотите „Джон Атанасов – проект с висок обществен принос“, които отличават индивидуални и екипни проекти. По традиция държавният глава връчи и грамотите “Джон Атанасов - ученици и техните преподаватели”.

 Носител на грамота на президента  за проект с висок обществен принос е  Минко Гечев - магистър по информатика в специалност “Софтуерни технологии” на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

 С грамота за дебютен пробив в компютърните науки държавният глава отличи Звездин Бесарабов за неговите проекти - ArduWrite, Obitcoin и Blockchain Predictor. ArduWrite има за цел да пресъздаде уникалния ръкописен стил на всеки човек по възможно най-автентичен начин, като Звездин лично е изградил собствен хардуер, фърмуер и софтуер. Obitcoin е система за изграждане на дигитални кооперативи, работещи заедно по общи проекти, а Blockchain Predictor е инструмент, чиято цел е да предсказва курса на всяка криптовалута по нов метод, различаващ се от стандартните методи, които са базирани на обработването на данните за курса до даден момент.

 Носителите на поощрително отличие в категорията „Джон Атанасов – дебютен пробив в компютърните науки“ са Василен Цветков от Варна и Иван Иванов от София за  постигане на високи резултати с авторските си проекти в  национални и международни научни конкурси и фестивали. Особен принос има проектът на Василен Цветков насочен към контрол и управление на процеси в селското стопанство.

 За 2017г. носителите на грамоти “Джон Атанасов - ученици и техните преподаватели” са Енчо Мишинев и неговият преподавател Антон Шиков от  Ямбол, които през изминалата година спечелиха челни места в повечето от най-трудните международни ученически олимпиади и състезания в направленията информатика. Президентът връчи грамоти в същата категория и на Антон Колов и неговият преподавател Красимир Кирилов от Монтана, които представят България в състезанията по информационни технологии.

 „Във всяко издание до момента, проектите на младите учени са отразявали увеличаващото се значение и роля на компютърните науки във всички области на живота. Издание 2017 година потвърждава тази тенденция. Изследванията и авторските разработки на кандидатите за наградата са от огромно значение за IT бранша, за обществото и за бъдещата посока на развитие на образованието, иновациите и научните изследвания“, заяви Румен Радев и допълни, че  всеки един от участниците доказва, че притежава необходимите качества да определя хода на развитие на високите компютърни технологии на национално, регионално и световно ниво.

 Президентът подчерта, че днес софтуерната индустрия формира все по-голям  дял от БВП на страната ни и, че това е секторът от икономиката ни с най-високата добавена стойност, а средногодишното й нарастване за периода 2006-2013 г. е над 50 %.

 „За последните години приходите на българските IT компании отбелязват ръст от над 250 %. Расте броят на заетите в сектора - само в софтуерната индустрия на България  към момента имаме над 41 000 заети и над 90 % от тях са на възраст под 35 години“, каза още държавният глава и призова победителите в отделните категории на конкурса да продължат работата си на следващи, по-високи нива като приложат сегашните си резултати в български и в световни изследователски центрове, както и в бъдещи проекти, решаващи глобални проблеми.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама