В парламента се състоя среща с посланика на Република Албания

14:30, 10 окт 17 / Политика 25 448 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес в Парламента, по покана на ПГ „Обединени патриоти“ се състоя среща с посланика на Република Албания у нас Н.Пр. Киряко Курета.
На разговорите присъстваха народните представители Юлиан Ангелов, Александър Сиди, Борис Вангелов, проф. Станислав Станилов и Петър Петров. Основен акцент беше поставен върху възникналото напрежение около българското малцинство в Албания във връзка с подготвяния там закон за признаване на малцинствата. 
Народните представители бяха категорични, че е недопустимо да не бъде признат статутът на българската общност там, предвид хилядолетните корени, които свързват българите с тези географски ширини. Депутатите разказаха за своите нееднократни срещи със сънародниците ни в Албания, както и за техните протести срещу случващото се спрямо тях. Патриотите подчертаха също, че в Доклада на ЕК не случайно е обърнато внимание на този въпрос като основен фактор за бъдещето на Албания в ЕС. Народните представители бяха категорични, че също така от признаването на българското малцинство ще зависят и добрите отношение между България и Албания занапред.
От своя страна Н.Пр. посланик Киряко Курета каза, че ще направи съответните постъпки към властите в Албания този казус да бъде разрешен в полза на страната ни. Той обърна внимание на факта, че всички български организации там са информирали властите за създалото се напрежение, както и за сериозния негативен отзвук, който законопроектът е предизвикал в България и другите страни от Общността. Посланикът нееднократно подчерта, че Албания никога не е имала лошо отношение към българите там и той ще бъде гарант за приемането на съответните законодателни промени в полза на българската общност.
Срещата протече спокойно и в приятелски тон, като на финала народните представители от ПГ на „Обединени патриоти“ и Н.Пр посланик Курета се обединиха около това да бъде проведена още една среща след гласуването в албанския парламент, на която да се направят съответните анализи и изводи за бъдещите отношения между двете страни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама