Полските медии реагираха остро след визитата на Радев

09:52, 09 окт 17 / Политика 25 756 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Отминалата седмица определено може да се нарече "тежка" за държавния глава Румен Радев.

След като влезе в ненужна битка с най-голямата парламентарно представена партия, президентът получи укор и от влиятелните медии в Полша, където бе на посещение.

В материал по повод визитата му, най-популярният полски ежедневник „Газета Виборча” представя Румен Радев като „проруският президент” и припоня:
От януари, когато встъпи в длъжност, Радев се застъпва за снемане на санкциите наложени на Русия от държавите от Европейския съюз през 2014 година след агресията от страна на Русия в източна Украйна. В едно от своите изявления той заяви, че санкциите не носят никаква полза на ЕС и че те не могат да се продължават безкрайно, защото подкопават доверието между Русия и Европа сред самите европейци, които по този въпрос са разделени.
Медиата припомня, че ЕС, меко казано, не обърна никакво внимание на думите на българския президент и  „в края на юни продължи санкциите срещу Русия до края на годината.
Вестникът коментира остро и конкретните изказвания, които Румен Радев направи при посещението си в Полша:
„Това че във Варшава президентът Радев отново повдигна въпроса са снемане на санкциите наложени на Русия, показва най-малкото ГОЛЯМА НЕСЪОБРАЗИТЕЛНОСТ, защото именно полската дипломация бе тази, която през 2014 година активно настояваше за въвеждането на санкции и лобираше затова в Европейския съюз. Полша настояваше Европейският съюз в един общ глас да осъдят руските действия в Украйна. А след това убеждавахме останалите държави, които загубиха от санкциите милиони, защото Русия наложи контрасанкции, независимо от това да водят твърд курс спрямо Русия. Отделни гласове за подобряване на отношенията с Кремъл се чуваха в Берлин и Рим, но досега никой държавен глава в Европа не е формулирал така открито тезата за „сваляне на санкциите”, както Радев."
В заключение "Газета Виборча" допълва:
Твърде големи са разликите между Полша и балтийските държави от една страна и България,от друга, а така също и между Полша и близката до Кремъл Унгария.”
Изводът е очеваден. Проруското лобиране на Радев в Полша е дипломатически гаф,
който вреди на полско-българските отношения. И така ще бъде поне до края на мандата на българския президент. Разбира се, това „представяне” на Румен Радев като лобист на чужда държава – Русия, дава вярна представа за него, но поляците намекват за нещо много важно – че не може един държавен глава да бъде лобист на друга държава. Не знам дали са чели българската конституция, но е факт, че и тя не допуска такова поведение. Затова и поведението на Радев като проруски лобист поражда редица проблеми. Доскоро само вътрешни, а след визитата в Полша и външни. Впрочем, това във Варшава е добре известно и не случайно още на 1-ви септември в статия в същото издание българският президент и премиерът на Унгария Виктор Орбан бяха определени като политиците, които „работят в интерес на Владимир Путин”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама