16 умни съвета как да се храните здравословно навън част 2

14:15, 08 окт 17 25 414 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Когато поддържаш здравословен режим, храненето извън вкъщи често е предизвикателство. Ето втората част на нашите съвети за това как да се храните полезно дори когато не сте у дома.

Забавете темпото на приемане на храната и дъвчете добре

Доброто дъвчене на храната и по-бавното ядене могат да ви помогнат да ядете по-малко. Така може да се заситите по-бързо.

Когато ядете, опитайте да преброите максимален брой сдъвквания, за да не се храните твърде бързо.

Поръчайте кафе, вместо десерт

Пропуснете десерта и поръчайте кафе вместо него.

Както и сериозно намаляване на калориите и ненужната захар, също ще получите някои от големите ползи за здравето, свързани с кафето.

Избягвайте храненето тип Шведска маса

Хората са известни със склонността си да прекаляват с размера на порциите. Така, че когато се храните на принципа на Шведската маса е възможно да консумирате повече от необходимото.

Ако това е единственият ви избор за момента, ползването на по-малка чиния ще ‘’спаси’’ положението и няма да се изкушите да препълните по-голям съд от необходимата ви порция.

Друг ефективен трик е да използвате чиния с нормална големина и да запълните половината от нея със салата или зеленчуци.

Поръчайте повече зеленчуци

Повечето хора не ядат достатъчно зеленчуци, а те са чудесни, тъй като съдържат много малко калории, но много здравословни фибри и хранителни вещества.

Например, броколите и спанакът са с изключително ниско съдържание на калории, но с високо съдържание на фибри, витамин С и всякакви полезни растителни съединения.

Увеличаването на приема на зеленчуци също е свързано с намален риск от много заболявания, включително рак, затлъстяване и депресия.

Помолете да сервират сосовете и дресингите отделно

Сосове и дресингите могат да добавят много допълнителни мазнини и калории към ястията ви, така че поискайте вашия сос отделно.

Например - две супени лъжици дресинг за салата, ще добавят допълнителни 140 калории и 16 грама мазнини към нея.

Пропуснете хляба, сервиран преди поръчката ви

Ако сте гладни е много вероятно да преядете с хляба, който ви сервират преди яденето. Ако сте изкушени, просто го върнете на сервитьора.

Поръчайте супа или салата

Както супата, така и салата преди основното ястие може да ви спре да преядете.

Проучванията, разглеждащи ефектите от яденето на супа преди хранене, показват, че тя може да намали общия прием на калории с 20%.

Видът на супата не е имал значение, така че всяка супа на деня може да бъде наистина здравословен вариант.

Споделете храната си или поръчайте половин порция

Проучване сред хора, които успешно са намалили теглото си и са го запазили, показват, че те често споделят храната си или поръчват половин порция.

Това е лесен начин да намалите калориите и да предотвратите преяждане.

Ако нямате с кого да споделите, можете да помолите сервитьора да опакова половината ви порция за вкъщи.

Изберете доматен сос, вместо кремообразен или сметанов

Изберете сосове като доматен или зеленчуков, вместо кремообразни или такива, базирани на сирена, за да намалите калориите и мазнините от храната си.

Те ще добавят още повече здравословни зеленчуци към вашата диета.

Внимавайте с етикетите – веган, био, здравословно

Диетичните етикети могат да намерят своя път в менюто на ресторанта като маркетингов трик. Може да видите храни, подчертани като "палео", "без глутен" или "без захар", ‘’веган ‘’.

Тези етикети не означават задължително, че изборът им е здравословен. Добавените захари и мазнини могат да бъдат скрити дори в тези храни, за да ги направят по-вкусни.

Дори така наречените "без захар" сладкиши все още могат да съдържат добавени "естествени" захари. Те не са рафинирана захар, но могат да бъдат сироп от царевица с високо съдържание на фруктоза, традиционно използван в сладкиши и бонбони или сироп от агаве, които никак не са здравословни.

За да сте сигурни, прочетете подробно описанието на менюто. Добавените захари могат да се скрият на много места. Когато се съмнявате, попитайте вашия сервитьор.

 

Информацията в сайта topnovini.bg не е предназначена да бъде заместител на професионален медицински съвет, диагноза или лечение. Преди да започнете каквато и да било диета, хранителен или спортен режим се посъветвайте със специалист.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама