Министър Караниколов: Лицензът на „Емко“ е възстановен

13:22, 06 окт 17 / Политика 25 363 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

 

Междуведомственият съвет взе единодушно решение за възстановяване на спрения лиценз за внос и износ на продукция на „Емко“. Това каза министърът на икономиката Емил Караниколов по време на брифинг, след извънредно заседание на Междуведомственият съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките. Министър Краниколов посочи, че в доклада от полицията е констатирано, че са отстранени нередностите, които имат пряка опасност към безопасността на населението и работниците в дружеството. „Остават и предписания, които дружеството трябва и съм сигурен, че ще изпълнят. Те ме увериха в разговор, че работят за отстраняване на тези нередности, но те в никакъв случай не са свързани с пряка опасност за населението и работниците“, заяви Караниколов. По думите му по искане на предприятията от военно-промишления комплекс /ВПК/ ще бъде създаден Съвет към Министерство на икономиката за подобряване на нормативната база и подпомагане на ВПК. В отговор на журналистически въпрос, той уточни, че на Дунарит не са отнемани лицензи и предприятието работи нормално.

По повод обвиненията от страна на опозицията Министър Караниколов  каза , че не очаква похвала и от тяхна страна относно икономическите резултати, постигнати до момента от  Правителството и допълни, че тенденцията е за подобряване на икономическите показатели. По думите му иĸoнoмичecĸият pacтeж нa Бългapия продължава повишението си и пpeз настоящата година, а основните индикатори, които позволяват да се съди за скоростта на икономическа активност през второто тримесечие на 2017 са с положителни стойности, като очакванията са за продължаване развитието на икономиката на страната. Министър Каланиколов посочи, че равнището на регистрираната безработица през август 2017 г. e 6.7%, като се отчита намаление, а през второто тримесечие на 2017 г. средната месечна работна заплата нараства с близо 10% спрямо второто тримесечие на 2016 г. „През периода януари-юли 2017 г. износът и вносът се увеличават на годишна база“, допълни той. Караниколов бе категоричен, че се работи активно за намаляването на административните тежести, както и че доказателство за подобряването на инвестиционния климат и повишаването на инвеститорския интерес към страната ни в последните месеци е броя на сертифицираните проекти по Закона за насърчаване на инвестициите /ЗНИ/, така и на заявения интерес от страна на потенциални инвеститори.

От началото на годината до момента по ЗНИ са сертифицирани 23 проекта на обща стойност за близо 300 млн. лв. Проектите предвиждат разкриването на над 4760 нови работни места, а в момента проектите в процес на сертифициране са 25 на стойност близо 800 млн. лв.“, изтъкна той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама