Акция на "Грийнпийс" в Перник

11:31, 06 окт 17 25 405 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Инициативата е част от кампанията на “Грийнпийс” за насърчаване на възобновяемата енергия и подобряване качеството на въздуха. Визията на организацията е възобновяемата енергия да бъде достъпна за граждани, домакинства и общности. Те ще могат да се включат в енергийната система и така да се превърнат от консуматори в активни участници, които индивидуално или колективно произвеждат, съхраняват и продават енергия. Перник има неразривна връзка с енергийното развитие на страната. Ето защо и изборът за място в България, където за първи път ще се направи акция с такива мащаби, пада върху него.

“Европа в момента обсъжда ключовото законодателство относно бъдещето на енергийната система, което е огромен шанс и нашата страна да тръгне напред към по-чисто и по-сигурно бъдеще на производството на собствена енергия от възобновяеми източници. Трансформацията предстои и Перник е мястото, което има потенциал да се превърне в символа на прехода към нов тип икономика — такава, която поставя еднакъв по важност акцент и върху здравето на хората, и върху ефективността” коментира Меглена Антонова, координатор на кампанията към “Грийнпийс”- България.

Като част от глобалната визия за бъдеще на енергийната система, “Грийнпийс“- България води кампания за насърчаване на възобновяемите енергийни източници като алтернатива на замърсяващите изкопаеми горива и за активното участие на гражданите в този процес.

Енергийните граждани са активни потребители на енергия, включително физически лица, нестопански организации, публични организации и малки предприятия, които не само използват, а също произвеждат и продават енергия от възобновяеми източници. Това може да става както индивидуално, така и колективно – чрез кооперации или сдружения. Те могат да допринесат много за енергийната ефективност и управлението на енергийната система като предоставят гъвкавост в отговор на търсенето.

Петицията на “Грийнпийс“ е естествено продължение на кампанията със слънцето. С нея хората  заявяват, че бъдещето е на енергийната независимост и електричеството от възобновяеми източници, които не вредят на здравето на хората.
Между 4 и 9 октомври огромни слънца изгряват в публичните пространства в европейски градове от Перник до Прага. Те носят важно послание за континента и планетата — каузата им е да напомнят на лидерите в Европа, че е време да превърнат думите в дела и да тръгнат към по-активно въвеждане на възобновяемите източници на енергия.

Историята на слънцата започна на преговорите за климата през 2015 г. в Париж, където природозащитната организация нарисува първото в кръговото около Триумфалната арка, за да подкрепи използването на 100% възобновяема енергия. Тогава правителствата по света обещаха да положат усилия за ограничаване на повишаването на температурата до 1,5 градуса.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама