Министър Караниколов се срещна с посланика на Кипър

15:05, 05 окт 17 / Политика 25 460 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Икономическото сътрудничество с Кипър е важно за България и в Министерството на икономиката ще работим за развитието му“. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов на среща с посланика на Кипър Н. Пр. г-н Ставрос Августидис. Той подчерта, че Кипър може да разчита на коректно партньорство и министерството ще работи активно за насърчаване на търговско-икономическите отношения между двете страни. „Българското правителство е разработило и въвело пакет от законодателни промени с цел стимулиране и облекчаване на потенциалните инвеститори, чрез подобряване на бизнес климата, намаляване на административните тежести и въвеждане на данъчни стимули“, каза още министър Караниколов.

По време на срещата бяха обсъдени и възможностите за двустранно сътрудничество в рамките на програмата на ЕС „Хоризонт 2020“, участие на България в ежегодния международен кипърски панаир, както и в сферата на здравеопазването, селското стопанство и др.

Министър Караниколов коментира още, че интерес за българската страна би представлявал и опитът на Кипър в прилагането на различни механизми за подпомагане на туристическия сектор. Той изрази готовност за продължаване на разговорите и усилията по формулиране на конкретни мерки за постигане на очертаните в рамките на срещата съвместни приоритети на двете страни.

За периода януари-май 2017 г. стокообменът възлиза на 44 млн. евро като отбелязва ръст 3.8%. Износът ни към Кипър е 29.7 млн. евро, спад от 7.2%. Вносът възлиза на 14.3 млн. евро, ръст от 37.5% в сравнение със същия период на 2016 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама