Нови срещи в опит за спасяване на болницата във Враца днес

09:56, 05 окт 17 25 388 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес ръководството  на МЗ ще проведе срещи с кметовете на Община Ловеч и на Община Враца. Двете срещи са поредно усилие на министерство на здравеопазването да намери трайни решения за оздравяване на областните лечебни заведения с принципал министърът на здравеопазването.

Вчера на среща между изпълнителния директор на МБАЛ „Христо Ботев“ Орлин Цветков и заместник-министрите на здравеопазването д-р Мирослав Ненков и маг.- фарм. Лидия Нейчева бяха дискутирани обстоятелствата, довели до тежкото финансово състояние на врачанската болница и продължаващи да оказват негативно влияние спрямо опитите за стабилизиране на болницата, под формата на лихви, запори и растящи дългове.

Припомняме, че преди седмица, на 28 септември, министърът на здравеопазването проф. Николай Петров посети МБАЛ „Христо Ботев“. С ръководството на лечебното заведение той обсъди състоянието на болницата и възможностите за нейното оздравяване. „Проблемът с  врачанската болница е, че тук има много натрупани стари задължения. В момента тече процес на преструктуриране. Здравното министерство прави всичко възможно, за да помогне на болницата и методически, и финансово“, заяви министърът при посещението си в болницата. От думите му стана ясно, че МЗ авансово е превело  парите за спешност и за отдалеченост , за да разполага лечебното заведение със свободен, незапориран финансов ресурс.

Ще направим всичко възможно болницата да я има, декларира министърът тогава. Според него такива  натрупвани години наред стари задължения, с по 11%-12% лихва, са воденичен  камък, който тежи не само на МБАЛ „Христо Ботев “Враца, но и на УМБАЛ Стара Загора, УМБАЛ Бургас и МБАЛ Ловеч.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама