В Българския културен институт ''Дом Витгенщайн'' връчиха награда ''Златен век'' на Йоан Холендер

12:09, 04 окт 17 / Култура 25 453 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Българската опера може без Виенската, но Виенската без Българската- не”. Това каза снощи Йоан Холендер в Българския културен институт”Дом Витгенщайн”.

На официална церемония извънредният и пълномощен посланик на България в Австрия Н.Пр. д-р Иван Сираков връчи на Йоан Холендер наградата „Златен век”, присъдена му от министъра на културата Боил Банов. Наградата му се присъжда за популяризиране на българската култура в Австрия и за развитие на българо-австрийските културни отношения.

Възпитаничката на Йоан Холендер, оперната режисьорка Вера Немирова, поднесе на присъстващите своеобразен спектакъл.

Специално долетели за събитието от различни краища на света, оперните звезди Веселина Кацарова, Надя Кръстева, Красимира Стоянова и Калуди Калудов поздравиха своя учител и вдъхновител Йоан Холендер с прекрасни изпълнения и разказаха за срещите си с него.

Специален адрес бе отправен от директора на Софийска опера и балет акад. Пламен Карталов. На тържеството присъстваха и Найден Тодоров, директор на Софийска държавна филхармония, и Огнян Драганов, директор на Държавна опера-Стара Загора.

Кой е Йоан Холендер?

Йоан Холендер е дълогогодишен директор на Виенската Щатсопер (от 1992 до 2010 г.) Създал е цяла плеяда оперни величия, трасирал пътя на множество български оперни звезди към голямата сцена.

Като директор на Виенската Щатсопер в продължение на 19 театрални сезона той прави достояние на световния музикален елит лично от него открити български оперни таланти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама