Партия АБВ с декларация срещу новия закон за образование в Украйна

09:24, 28 сеп 17 / Свят 25 885 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ето какво се казва в декларацията на АБВ, по повод новия закон за образование в Украйна:

Подписаният от президента на Украйна Пьотр Порошенко нов Закон за образованието, според който до 2020 г. постепенно ще бъде прекратено обучението на езици на малцинствата в училищата, е изключително тревожен акт. Това е нов израз на зачестилите напоследък прояви на неуважително и грубо отношение към националните малцинства в Украйна, включително българите, с потенциал за провокиране на напрежение между различните общности, за което ПП АБВ нееднократно алармира.

С приемането на новите законови разпоредби се нарушават не само правата и свободите, предвидени и гарантирани от Конституцията на Украйна, сред които защитата на малцинствените езици, на етническата, езикова и културна идентичност на всички коренни народи и национални малцинства, правото на обучение на роден език и други, но се въвежда и пряка дискриминация по език и етническа принадлежност.

Лишаването на десетки хиляди наши сънародници от правото да учат на български език е поредно тежко нарушение на техните права, в разрез с основополагащи международни актове, по които Украйна е страна.

Международната общност, в лицето на ООН, ЮНЕСКО, Съвета на Европа, ОССЕ, отдавна е признала правото на лицата, принадлежащи към национални малцинства, различни етноси или малцинствени групи да поддържат и развиват своята култура, език, религия и традиции. 

Държавите, подписали съответните документи, са длъжни да  предоставят възможност за предучилищно, основно, средно, техническо и професионално образование на малцинствените езици, да въведат улеснения за изучаването на тези езици като предмети във висшето образование.

ЕС, към който Украйна се стреми, е признал ученето на роден език за основно човешко право. С подписването на споразумение за асоцииране с ЕС, Украйна се е ангажирала да зачита европейските стандарти на отношение към малцинствата и на нейните управляващи трябва да е ясно, че ако не се придържа стриктно към тях, ефектът върху нейната европейска интеграция ще бъде крайно отрицателен. Показателна в това отношение е острата реакция на Унгария, Румъния и Полша.

Учудващо и нелепо изглеждат в тази ситуация продължителното мълчание на официална София и последващите мъгляви обяснения и загладени позиции, прикриващи липсата на желание или способност за предприемане на решителни ответни действия в защита на интересите на нашите сънародници, както това бе направено от други държави. Още по-унизителни в създалата се ситуация бяха продължаващите контакти с украинската страна на високо и най-високо равнище, на които бе допуснато да бъдем успокоявани и залъгвани с празни обещания, вместо категорично да изразим протест и поставим исканията си.

Настояваме Народното събрание да изработи и приеме национална позиция по въпроса, а българското правителство да поиска от украинската страна предприемането на решителни мерки за преразглеждане на взетото решение и успокояване на възникналото напрежение.

Призоваваме също така компетентните български институции да потърсят  съдействието на Брюксел в координация с другите засегнати страни от ЕС, както и да поискат намесата на Съвета на Европа и ОССЕ, включително чрез задействане на техните контролни механизми.

ПП АБВ се обявява отново за цялостно засилване на вниманието и грижите на българската държава към нашите сънародници в Украйна, за активизиране на политиката в защита на техните права и интереси както в рамките на двустранния ни диалог с Украйна, така и с използването на механизмите на европейската дипломация.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама