Димитър Бойчев в Пекин: ''Инициативата „Един пояс, един път” е двигател за развитие в световен мащаб''

17:58, 27 сеп 17 / Политика 25 465 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Инициативата „Един пояс, един път” открива сериозни перспективи за нови търговски маршрути и големи инвестиции, затова е двигател за развитие в световен мащаб. Като държава с възлово географско положение между Европа и Азия България е част от новия път на коприната. Имаме амбицията да активизираме своята роля и в рамките на механизма 16 + 1. Това коментира в Пекин народният представител и председател на Парламентарната група за приятелство с Китай Димитър Бойчев. Той ръководи делегацията на ГЕРБ, която е на  работно посещение в азиатската държава.
Експерти от Института за макроикономически проучвания към Държавната комисия за развитие и реформи, която е ангажирана с инициативата „Един пояс, един път”, презентира пред гостите от България визията на Китай за реализиране на стратегическия план.
В състава на делегацията ни са кметовете на общините Аврен, Девня, Поморие, Созопол и Царево - Емануил Манолов, Свилен Шитов, Иван Алексиев, Панайот Рейзи и Георги Лапчев, зам.-кметът на община Аксаково Руска Илиева, зам.-областният управител на Добрич Красимир Николов и председателят на Общинския съвет в Бургас Константин Луков.
Те бяха запознати с основните аспекти от провежданите през последните 40 години реформи в Китай. Отчетено бе, че от малко под 200 долара през 1978 г. ръстът на БВП в страна през миналата година е надхвърлил 8100 долара на глава от населението. В момента сферата на услугите заема най-голям дял от китайската икономика – 56%, а ¼ от световната икономика се дължи на строителството в страната. Успешно се развива и машиностроенето, където азиатската държава държи лидерски позиции, отчетоха от Института за макроикономически проучвания.
Данните му сочат още, че ежегодно 60 млн. младежи завършват средно училище. От тях 43% могат да продължат образованието си в университет. „Българското правителство обяви образованието за свой приоритет и насочи към неговото развитие много усилия и сериозни средства”, коментира Димитър Бойчев. В отговор на проявения от българската делегация интерес към китайския опит в тази сфера, експертите обясниха, че за образование се отделят 4% от БВП на страната.
Възможностите за по-тясно сътрудничество между България и Китай в контекста на механизма 16+1 и инициативата „Един пояс, един път” бяха във фокуса на протеклата дискусия. Към момента във връзка с глобалния план за нов път на коприната Китай е подписал 46 споразумения с 39 държави и международни организации.
По-рано през деня българската делегация взе участие във форум, на който присъстващите гости от различни части на света бяха запознати с потенциала за бизнес и зелено развитие на провинция Фудзиен. Представени бяха предприетите в югоизточния регион на Китай екологични мерки, които са намерили отражение в местната икономика, в обществения и стопанския живот на провинцията и са допринесли за опазването на нейната природа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама