Развитието на въоръжените сили до 2040 г. беше обсъдено в рамките на международна конференция в София 

14:02, 26 сеп 17 / Политика 25 509 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Най-важното в динамично променливия контекст е да сме способни да изработваме финансово реалистични програми за развитие на способностите на въоръжените сили“. Това каза заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов днес, 26 септември, при откриването на Международната научна конференция „Бъдещите въоръжени сили 2040“, която се провежда под патронажа на заместник-министър председателя по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов в Централния военен клуб в София. 

Припомняйки решенията на Консултативния съвет за национална сигурност от 30 май тази година заместник-министър Запрянов отбеляза, че сред задачите е да се направят анализи и предложения за участие на българската отбранителна индустрия в развитието на сектор „Сигурност“ и програми за индустриално сътрудничество, свързани с проектите за модернизация. Той  посочи, че е необходимо да се търсят начини за постигане на максимално сътрудничество с индустриалния сектор така, че да бъде в състояние да предложи работещи решения за изграждането на въоръжените ни сили в хоризонта 2040.

Заместник-министър Запрянов подчерта, че системата ни за отбрана трябва да бъде максимално адаптивна и готова в кратки срокове да отговори на промените. „Необходимо е да работим за повишаване на качеството на отбранителния мениджмънт“, допълни той. 

В заключение заместник-министърът на отбраната заяви, че за да се справим по най-добър начин с новите рискове и заплахи, трябва да постигнем повече практическо сътрудничество между НАТО и ЕС, изразяващо се най-вече в изграждането на нови и надеждни способности. 

Ако искаме през 2040-та година да имаме Въоръжени сили, които са подготвени за адекватен отговор, окомплектовани и отговарящи на средата на сигурност към онзи предстоящ момент – трябва да планираме тяхното развитие сега“, каза в обръщението си към участниците в конференцията началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев. Той подчерта, че хората са фундаментът на Въоръжените сили и заяви, че адекватното и ефективно функциониране на Въоръжените сили в бъдеще е немислимо без добре мотивиран и подготвен личен състав.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама