Безплатни медицински прегледи за възрастни хора от 10 общини през октомври

09:52, 26 сеп 17 25 1490 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Квалифицираните лекарски грижи са част от програмата „Забавно лято, Грижовна есен” и ще се осъществяват от 1-ви до 25-ти октомври в областите Благоевград, Кърджали, Силистра и Хасково, обхващайки 20 населени места от общините Сатовча, Хаджидимово, Крумовград, Кирково, Тутракан, Ситово,  Дулово, Стамболово, Харманли, Минерални бани. Седем екипа, които включват кардиолози, ендокринолози, ортопеди, невролози, офталмолози и уролози ще извършват безплатни прегледи за лица над 60-годишна възраст, с подкрепата на местната администрация. Достъпът на възрастните хоrа в малки населени места до специализирани медицински услуги е затруднен, а причините затова са ограниченият брой медицински специалисти в малките населени места, недостигът на средства за транспорт до по-големи градове, както и липсата на достатъчно направления по НЗОК. В партньорство с фондация „Направи добро” на УМБАЛ „Александровска“, през 2015 година фондация BCause за първи път започва да организира безплатни специализирани прегледи в отдалечени общини.

Опитът ни показа, че голяма част от хората не са посещавали специалисти повече от 20 години, бяха открити заболявания, които влошават драстично качеството на живот и за които възрастните хора не подозираха, включително вродени аномалии, за които хората също нямат представа.” – споделя Ана Миланова от фондацията.

Представители на местната администрация, оказващи съдействие при координацията на програмата, съобщават: „В повечето населени места има лекарска грижа, но много често липсва реална възможност възрастните хора от по-отдалечените села да стигнат до медицински специалисти. При досегашните прегледи и в района на Сатовча, и в Северозападна България, голям процент от хората имаха нужда от допълнителни изследвания и лечение.”  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама