Здравният министър нареди спешни проверки в две болници и Бърза помощ

16:30, 25 сеп 17 25 613 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министърът на здравеопазването проф. Николай Петров разпореди спешни паралелни проверки в Центъра за спешна медицинска помощ – София, УМБАЛСМ „Пирогов“ и УМБАЛ „Александровска“. Причината е изпратено до него отворено писмо от г-жа Евелина Добрева по повод смъртта на съпруга ѝ на 16 септември 2017 г. В писмото Добрева разказва за проявена лекарска небрежност, довела до трагичен край, след закъснение на Бърза помощ, отказ за приемане в "Пирогов" и бавене в "Александровска". В писмото Добрева казва:

Съпругът ми почина от Остра сърдечна и дихателна недостатъчност – така пише в Известието за смърт. Но той всъщност почина от Остра недостатъчност на морал, на съвест и от пълната липса на ЧОВЕЧНОСТ. Излишно е да говоря за лекарски дълг, за Етичен кодекс, за Хипократова клетва, за Медицински стандарти и т.н. Те имат смисъл, ако има ЧОВЕЦИ!

По-рано днес министърът проведе среща с г-жа Добрева, която подробно го запозна с обстоятелствата около случая.

Министър Петров очаква в началото на следващата седмица доклада от паралелните проверки, за да бъдат предприети всички законови действия, в случай на установена вина. Междувременно, служители на "Пирогов" разпространиха отворено писмо срещу директора на болницата, в което се казва:

Ние лекари и медицински сестри сме възмутени от методите на работа на директора на Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина "Н. И. Пирогов" проф. Асен Балтов. Той увеличава администрацията и ударно назначава чиновници за сметка на нас лекарите и сестрите. Администрацията се назначава на огромни заплати, които са дори по-големи от на лекарите и сестрите. Това е срам. Не е ясно защо е необходима толкова раздута администрация на една спешна помощ? За сметка на това напускат качествени доктори и сестри, от което страдат пациентите. В момента има много вакантни места в „Пирогов“ за специалисти, а не за администрация. Отделно в болницата се правят безмислени ремонти за огромни пари.

Проф. Балтов реже лентички и си преписва заслуги, които са направени от предишното управление. За седеммесечното му управление дълговете на "Пирогов" са се увеличили с още няколко милиона. Причината е в некомпетентното управление на болницата от проф. Балтов. Ние лекарите и сестрите очакваме рокади в „Пирогов“ от страна на министъра на здравеопазването проф. Николай Петров. Ние се надяваме още да бъдат разследвани документите, дипломите и конкурса за избор на директора на спешния център, тъй като "Пирогов“ продължава да се управлява от човек на служебния министър-председател Огнян Герджиков.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама