Здравословни съвети за тийнейджъри

06:30, 01 юли 18 25 513 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Да си тийнейджър е едновременно вълнуващо, забавно, объркващо. Това е период, в който тялото и мисленето на детето се променят и понякога преходът е доста емоционален и не винаги приятен. Именно през тези години е много важно да зададете на тялото си правилни навици и да го научите да се храни здравословно и да спортува – неща, които трябва да започнат да ви носят удоволствие на вас самите, а не защото мама и татко така казват. Когато здравословния начин на живот стане ваше ежедневие тялото и мозъкът ще ви служат правилно и ще ви се отблагодаряват със здраве, енергия, добро настроение и креативност.

Ето нашите съвети как да живеете здравословно по собствени правила ако вече сте тийнейджър или ако сте негов родител.

Хапвайте плодове и зеленчуци

Клиширано, но много важно правило ако искате тялото ви да се развива здравословно и правилно. Световната здравна организация твърди, че тийнейджърите трябва да хапват около 5 порции плодове и зеленчуци на ден. Истината е, че по-голямата част консумират много по-малко. Плодовете и зеленчуците осигуряват важни витамини и минерали, които са нужни на тялото за да расте и да функционира правилно и няма как да бъдат усвоени правилно ако разчитате само на хранителни добавки. Диетата, боагата на плодове и зеленчуци, също помага на тийнейджърите да са чувстват сити, без да приемат излишни калории, които могат да доведат до наднормено тегло.

Движете се

Упражненията правят много повече от просто изгаряне на калории. Участието във физическа активност помага за поддържането на сърцето и белите дробове силни и произвежда ендорфини - химикали, които подобряват настроението. Една добре балансирана тренировъчна програма включва аеробни упражнения, тренировки за сила и гъвкавост, като например йога или пилатес. Консултирайте се със специалист и направете своя собствена тренировъчна програма, която да ви поддържа здрави и енергични.

Внимавайте какво пиете

Тялото ни е съставено от почти две трети вода, за това е толкова важно да бъде добре хидратирано. Газираните напитки, соковете в кутия от супермаркета, енергийните напитки и всички тези, които съдържат добавена захар или кофеин са вредни за всеки организъм и най-вече за този, който се развива. Ако искате да хидратирате тялото си здравословно, заложете на чистата вода, прясно изцедени плодови и най-вече зеленчукови сокове и билков чай.

Наспивайте се добре

Според Американска клиника тийнейджърите се нуждаят от поне девет часа сън всяка нощ, за да бъдат в най-добрата си форма през деня. Звучи лесно, но с ранното ставане за училище, ученето до късно и изкушенията на социалните мрежи и интернет получаването на достатъчно сън може да бъде предизвикателство. Направете си програма за сън, която ще ви осигури достатъчно ползотворна почивка, която освен пълноценния сън да включва и поне час преди лягане за почивка на тялото и ума. Изключвайте електронните устройства през нощта, за да можете да си починете добре и да се заредите с енергия.


Информацията в сайта topnovini.bg не е предназначена да бъде заместител на професионален медицински съвет, диагноза или лечение. Преди да започнете каквато и да било диета, хранителен или спортен режим се посъветвайте със специалист.

 


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама