Лиляна Павлова: ''Важно е какво бъдеще искаме за децата си''

15:49, 21 сеп 17 / Политика 25 464 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Важно е какво бъдеще искаме да децата си. Важно е каква Европа ще им оставим, как да я запазим и с какво да допринесем като българи“. Това каза министърът за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 Лиляна Павлова по време на първата голяма обществена дискусия по приоритетите на страната ни  „101 дни до София – Столица на Европа“, организирана съвместно със Сдружение „ПанЕвропа България“ и представителството на Европейската комисия у нас.

Младежката заетост, иновациите и образованието ще са сред основните приоритети на страната ни по време на първото българско председателство, стана ясно от презентацията на министър Лиляна Павлова.

Започваме от ранното детско развитие с насърчаване на предприемачеството и въвеждането на всички технологии в образователните системи“, отбеляза тя. Ще настояваме именно през нашето председателство да бъдат приети и програмите за образование, младежи и спорт като програмата „Еразъм плюс“, заяви министърът.

Тя припомни, че  2018 година е важна, защото е в края на мандата на настоящите Европейска комисия и Европейски парламент и от нас зависи как ще приключи този програмен период, който ще приключи по времето на Австрийското и Румънското председателство и какъв тон ще бъде зададен в бъдеще.

Имаме уникалния шанс председателството да ни обедини“, заяви тя при откриването на дебата, на който присъстваха представители на неправителствени и граждански организации, посланици, настоящи и бивши политици от различни партии, социолози, журналисти.

Заедно може да допринесем за първото впечатление за България като център на европейската политика“, каза Гергана Паси, президент на „ПанЕвропа България“ и бивш министър по европейските въпроси. „Иска ми се посланието ни да е „Европа на младежта“ и да получим отговор на въпроса как Европа ще води най-важната война – за таланти и за човешки капитал“, допълни тя..

По време на дискусията министър Павлова представи и приоритетите Триото Естония – България – Австрия, одобрени през юни т. г., и националните послания – консенсус, конкурентоспособност, кохезия, които станаха основа на днешните дебати.

Сред важните досиета, които ще се разглеждат по време на Българското председателство са сигурност и стабилност, предприемачество и иновации, и създаване на свързаност, най-вече със страните от Западните Балкани. Имаме амбицията да бъдем „Балканско председателство“, припомни министър Павлова и потвърди готовността страната ни да работи за европейската перспектива за гражданите на съседните страни.

Ще защитаваме националните интереси при преговорите за бъдещата кохезионна политика на евросъюза след 2020 – каза министър Павлова в отговор на въпрос  от залата и допълни: „Неутралитетът и баланса не означават липса на национална позиция и на ясни послания“.

Днес можем да обявим, че ще създадем Граждански съвет за всички вас, които искате да се включите в реализирането на Българското председателство. Така ще имаме обратна връзка, ще получим изключително полезни съвети, а и това е начин да привлечем българите от чужбина“, съобщи министър Павлова със заключителните си думи в края на публичното обсъждане.

Тя съобщи още, че включително председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер е поканен да участва в граждански дебат у нас, за да може всеки желаещ да зададе въпросите, които го вълнуват. Допълнително ще се уточни дали подобен дебат да се организира в началото на председателството или през май 2018 г., когато е срещата на върха за Западните Балкани.

Посланията, които чух, за мен потвърждават две неща – избрания от нас подход да говорим за младите хора и да търсим тяхното участие е правилната посока, а  девизът „Съединението прави силата“ е по-валиден от всякога. Имам удовлетворението, че ще успеем да направим председателството на Съвета на ЕС, както и присъединяването ни преди десетилетие, надпартийна тема, по която ще търсим обединението, а не разединението“, каза министър Павлова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама