Енергийни интереси задвижили „избухването“ на Валери Симеонов?

16:15, 21 сеп 17 / Политика 25 2058 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Вицепремиерът и лидер на „Обединени патриоти“ Валери Симеонов изненадващо нападна останалите си партньори в коалицията в специално интервю за „Лице в лице“ с Цветанка Ризова снощи. В предаването Симеонов каза, че в коалицията има напрежение, а той разбирал в последния момент за политически назначения.

Лидерът на "Обединени патриоти" отбеляза още, че ще поиска закриването на Българска стокова борса, визирайки "брутална корупционна сделка" в ТЕЦ "Марица-изток 2" ЕАД, за която алармира преди седмица.

В разследване на "Капитал" от ТЕЦ-а вече отрекоха информацията на Симеонов. В същия материал изданието отбеляза, че двама от кандидатите в процедурата са свързани със собственика на "Захарни заводи"- Горна Оряховица, Руси Данев. Това са „Ритъм-4“ и „Енергоимпорт експорт“. През годините първата фирма и самият Данев са свързвани неведнъж с „Мултигруп“. Управител на втората фирма пък е Петко Михайлов.

Фигурата на Михайлов е изключително интересна в случая, заради близостта си с Валери Симеонов. Преди две години именно настоящият вицепремиер предлага бизнесмена за член на Комисията по енергийно и водно регулиране от квотата на Патриотичния фронт.

 
 

Фирмите на Михайлов и Данев пък са били предишните доставчици на варовик за ТЕЦ „Марица Изток 2“, като през 2014-а, при подписването на договорите, техните оферти са били единствени. Две години по-късно централата удължава договорите с мотива, че избраната процедура за новата поръчка ще отнеме твърде много време, през което централата не може да остане без варовик. Според източници от бранша, досега двамата са продавали варовика именно на "завишената" цена, срещу която се бунтува вицепремиерът и при която е сключена настоящата сделка.

Основателни са съмненията, че в казуса със „скандалната“ сделка Валери Симеонов заема страната на приближения си Петко Михайлов и Руси Данев, които имат пряк интерес да доставят варовик на държавната ТЕЦ.

По непотвърдена информация, в казуса скрито е замесен и небезизвестният енергиен експерт Стефан Гамизов. Целта е централата отново да се овладее от кръга около бившия шеф Георги Христозов. Последният бе осветен като един от най-честите посетители в кабинета на Цветан Василев. Самият Гамизов не излиза публично, тъй като има условна присъда и според слуховете от месеци усилено търси начини да намери публичен говорител за тезите и „скандалните“ си разкрития.

До момента вицепремиерът не е коментирал близостта си с Михайлов, но се предполага, че именно казусът с варовика е в основата на рязката промяна в отношението на Симеонов спрямо коалиционните му партньори.

Валери Симеонов играе „ва банк“, но ние не искаме да изпадаме отново в ситуацията да трупаме негативи заради участието на малките партньори във властта, коментират из кулоарите на Парламента депутати от мнозинството.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама