Вече „доставен“ алкохол за близо 100 000 евро задържаха на Дунав мост 1

11:36, 21 сеп 17 25 1276 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Високоградусов алкохол на стойност около 100 000 евро, който по документи вече е бил доставен до данъчен склад, задържаха митнически служители от Митница Русе в района на Дунав мост 1.

На 15.07.2017 г., при влизане в страната митнически служители извършват  проверка по линия на противодействието на нелегалните акцизни стоки на товарен автомобил с българска регистрация. Камионът превозва бутилирани алкохолни напитки - ром, текила и водка от известни брандове, от Холандия за България. Стоката пътува под режим отложено плащане на акциз, но при проверка в Българска акцизна централизирана информационна система /БАЦИС/ е установено, че пратката там фигурира със статус „доставен". На практика за стоката -  общо 17 902 бутилки, не е налично изискването от Закона за акцизите и данъчните складове обезпечение, което е задължително при движението под режим отложено плащане на акциз.

По случая е уведомена Митница Варна, на чиято територия се намира данъчния склад - получател на стоките. Поради констатирани и други нарушения лицензът на данъчния склад е отнет.

 Уведомена е НАП-Варна, която след извършване на проверка, е наложила запор на задържаната стоката, поради задължения на фирмата-купувач.

Според данните от придружаващата товара фактура стойността на пратката е около 100 000 евро. Общият размер на дължимия акциз възлиза на над 56 000 лв.

За извършеното нарушение е съставен и връчен акт за установяване на административно нарушение, който предвижда налагане на имуществена санкция в размер на двойния акциз - около 112 000 лева. Предстои издаване на наказателно постановление.

В Бургас митнически служители откриха таен склад с 543 литра наливен алкохол. На 18.09.2017 г., митническите служители извършват проверка в регистриран специализиран малък обект за дестилация /СМОД/ на територията на град Бургас.

По време на проверката те установяват, че частният имот на територията, на който е разположен  казана за варене на ракия, е свързан чрез закрит коридор с пристройка в съседен частен имот. В помещение, пригодено за склад, в тази пристройка митническите служители  откриват в бидони и пластмасови бутилки общо 543,2 литра наливен алкохол с характеристики на ракия по цвят и мирис, без документи за платен акциз. Установено е, че двата съседни имота са собственост на лица в роднинска връзка.

Нелегалният продукт с  измерена алкохолна концентрация от 43 до 49 % vol е иззет.  Взети са проби за анализ. След излизане на резултатите от лабораторната експертиза ще бъде образувано административнонаказателно производство по случая.


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама