САЩ: Поставихте Западните Балкани в международния дневен ред

10:11, 21 сеп 17 / Политика 25 383 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева се срещна с и.д. помощник държавен секретар на Съединените американски щати Елизабет Милард и с първите дипломати на Армения и Ливан - Едвард Налбандян и Джебран Басил.

Разговорите се проведоха в Ню Йорк по време на 72-ата сесия на Общото събрание на Организацията на Обединените нации.

"Поставихте Западните Балкани в международния дневен ред. Нашето послание също е, че този регион не бива да бъде забравен, а лидерите на държавите в него трябва да бъдат насърчени да се захванат с тежките реформи като борбата с корупцията - обърна се към своята гостенка и.д. помощник държавен секретар на САЩ Елизабет Милард. - Европейската перспектива ще вдъхнови тези държави да извършат необходимите реформи."

Министър Захариева представи пред американския топ дипломат външнополитическите приоритети на Българското председателство на Съвета на ЕС, най-важният от които е да бъде дадена европейска перспектива на страните от Западните Балкани. "Ние вярваме, че България няма как да е стабилна и богата държава, ако нейните съседи не са стабилни и богати", изтъкна българският първи дипломат. Захариева изрази удовлетвореност, че българският глас е чут и че Балканите станаха един от петте приоритета на европейската дипломатическа служба, както и че заеха важно място в речта за състоянието на Съюза на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Захариева разказа на пом. секретар Милард за обиколката си в страните от Западните Балкани и за усилията на страната ни да бъде подобрена свързаността в региона, което ще се отрази на инвестиционната среда, ще увеличи пътуванията и близостта между различните народи.

Захариева и Милард обсъдиха стъпките, които предприема България за енергийна диверсификация, антикорупционното законодателство и охраната от страна на България на външната граница на Европейския съюз. По време на срещата бяха обсъдени редица въпроси от международния дневен ред, сред които и позициите на двете държави по всички актуални глобални въпроси.

"Оценяваме важната роля на вашето Председателство", подчерта Милард.

И.д. помощник държавен секретар на САЩ благодари за помощта, която България оказва на антитерористичната коалиция в Афганистан и сподели прекрасните си впечатления от град София. Тя е посетила българската столица като част от делегацията, придружаваща държавния секретар Кери през 2015 година.

С министъра на външните работи на Република Армения Едвард Налбандян българският вицепремиер изтъкна потенциала пред търговията и туризма, който двете приятелски държави трябва да развиват, както и дългогодишните културни и исторически връзки между българския и арменския народ.  През 2016 г. стокообменът между двете държави е възлизал на 20 млн. долара. От тях българският износ е 19,7 млн. долара – предимно медикаменти, козметика, мебели, опаковки.  Наблюдава се засилен интерес на арменски младежи към обучението в български университети, а българските граждани от арменски произход - истинският мост между двете държави, са близо 11 000.

Захариева подчерта пред Налбандян, че Източното партньорство е сред приоритетите на Българското председателство. Тя изтъкна категоричната позиция на страната ни, че замразените конфликти в региона трябва да се решават задължително по мирен и дипломатически път.

Противодействието на тероризма, спирането на насилието в Близкия изток, ситуацията в Сирия и бежанската криза бяха основните теми на разговор между вицепремиера Екатерина Захариева и Джебран Басил, министъра на външните работи и на имигрантите на Ливанската република.  

Захариева изтъкна положителния пример на Ливан, където различни етноси и религии живеят в мир. "Християните имат водеща роля в страната ни и винаги, когато тяхната роля е била подценявана, това е водело до дестабилизация", каза министър Басил. Захариева приветства усилията на ливанското правителство за справяне с бежанската ситуация в страната, както и стратегическият избор за сближаване с Европейския съюз.

През 2016 г. стокообменът между България и Ливан бележи ръст от близо 44% в сравнение с 2015 г. (от 118 млн. на 185 млн. щатски долара). България и Ливан се радват на традиционно приятелски отношения вече повече от половин век. През годините на ливанската гражданска война посолството на България в Бейрут бе едно от малкото представителства, което не бе замразило дейността си.


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама