Цветанов: Трябва да защитим националния интерес

00:13, 21 сеп 17 / Политика 25 414 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

“Президентът си изпусна нервите и затова се стигна до задочния спор с премиера в медиите. Смятам, че премиерът беше изключително прав, че това не е правилно. Те двамата имат изключително добра институционална култура.” Това каза заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов в ефира на телевизия "Европа".

Цветанов смята, че повод за това е коментарът, че лобистите са победили при избора на нов тип изтребител. Политикът е на мнение, че е била нужна комисия, която да изясни фактите и обстоятелствата около тази обществена поръчка, защото става въпрос за защита на обществения интерес и харченето на парите на българския данъкоплатец трябва да е прозрачно. "Всичко това е нормално в една демократична държава-членка на ЕС", подчерта Цветанов.

"От 2010 г. до настоящия момент страната ни започва да води разговори, за да може да се модернизират българските военновъздушни сили и да можем да покрием критериите на НАТО. През 2012 г., когато беше първият мандат на г-н Борисов, на база разговорите на политическо и високо експертно ниво да се търси решение по тази тема. В този период и експертизата, която дава и г-н Радев е да се ориентираме към самолети, които са най-интегрирани в НАТО и това са Ф-16. След това дойдоха предсрочните парламентарни избори, имаше напрежение 2013-2014 г. вече започна да се мисли в друга посока. Президентът Радев след едно посещение в Унгария става невероятен фен на "Грипен", разказа Цветанов. "2015 г. сегашният президент Радев подаде оставка. Тя не беше приета и тогавашният главнокомандващ на ВВС оттегли рапорта си и продължи да работи.  Точно тогава се прави тази промяна - да може той да утвърждава абсолютно всичко, което е в този екип, който решава кой да бъде следващият боен самолет, който да влезе на въоръжение. До тогава утвърждаването става от министъра на отбраната".

"След този процес се въвежда една примерна схема за разплащане. До тогава има утвърдени 7 критерия, по които трябва да се оценяват участниците в този конкурс. Това става един месец, след който г-н Радев става кандидат за президент. В този период бяха подменени почти всички експерти, които тогава са били в съответните оценъчни екипи, за да се вземе важното стратегическо  решение. Тогава с тази промяна и натискът, който беше оказан върху тогавашния служебен премиер, който се разграничи от взимането на това решение, тогава се взе едно решение на МС и стана ясно, че има един елиминиран от участниците и всъщност е използван допълнителният критерий, който тогава е станал задължителен", подчерта Цветан Цветанов.

"Това, което наблюдаваме днес и което установи комисията е, че всички тези факти вече се знаят и точно заради това имаше едно изпускане от страна на президента, за да може да се влезе в този челен сблъсък с премиера. Това, което ще направим народните представители ще е да направим един доклад, който на база на прозрачността и по-добрата конкурентност между всички участници, да се даде възможност този добавен критерий да бъде дискутиран, но да не бъде задължително условие, което не е от компетентността и правомощията на нито една институция, това е от правомощията само на НС. Защото всичко, което се финализира и от страна на изпълнителната власт, то ще се върне в парламента за окончателно гласуване", уточни председателят на ПГ на ГЕРБ. Цветанов добави, че от тази гледна точка всяка друга спекулация е повече емоция или обслужване на определени интереси. Къде виждате лобизъм, в това, че искаме да има прозрачност?", попита той.

"Трябва да защитим националния интерес и преди всичко да имаме стратегическо мислене за бъдещето на България, като страна-членка на НАТО и на ЕС", подчерта Цветанов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама