НАБЧ: Подаваме сигнал до Главния прокурор за фалшифицирани местообитания по НАТУРА 2000 в Калиакра от Зелени Балкани и WWF

21:10, 19 сеп 17 25 819 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Национална асоциация „Българско Черноморие“  изпраща сигнал до главния прокурор  Сотир Цацаров, че „Ръководството за определяне на местообитанията с европейска значимост в България”, който е официалният документ, служещ при полева работа за идентифициране на референтните (базисни) за България природни местообитания от Приложение 1 - Директива 92/43 ЕЕС, е подправено в процеса на обявяване на приоритетните хабитати и зони от мрежата НАТУРА 2000.
Става въпрос за нашумелите покрай кризата в Каварна „Понто-сарматски степи“, чието съществуване се оказва не просто необяснимо и необосновано за държавните институции и местните общности, но и напълно незаконно. Проверка на експертите на НАБЧ повдига съмнения и въпроси, че появяването на Понто-сарматските степи в българския правен мир е резултат от документална измама, заради която срещу България е проведена наказателна процедура и има влязло в сила осъдително решение на съда в Страсбург.

Малко хронология


През 2005 година  с подпис на министър Долорес Арсенова  е утвърдено ръководството, по което се определят местообитанията в страната, предвид присъединяването ни към ЕС. В това Ръководство под код 6290 фигурират Западнопонтийските божурови степи - като малко местообитание, неприоритетно и не от Европейска значимост, т.е. не е застрашено от изчезване. Определянето на този хабитат е въз основа на академични трудове на Бондев, Цонев и други.
Имайки предвид този факт, към 2005 г. не е имало никакви индикации, че зоните с такива местообитания биха могли да станат обект на драстични рестрикции. Съответно, в период на икономически възход започват инвестиционни проекти в района на Калиакра.
Постфактум, през 2009 година, неясно по чие разпореждане, Ръководството е променено и на мястото на „Западнопонтийските божурови степи“ с код 6290 изведнъж се появяват анонимно, без автор и без налична научна обосновка,  Понто-сарматските степи с код 62C0 – вече приоритетно, „със звездичка“ местообитание. То обхваща почти 25 000 декара и създава предпоставки за драстични ограничения на човешките дейности в района на Приморска Добруджа.
Основните съмнения за закононарушения идват от факта, че никъде в подмененото ръководство от 2009г. не е описано кой експерт и на базата на какви научни данни е включил Понто-сaрматските степи с код 62С0. По каква причина, от кого, как и защо, Понто-сарматските степи, които не са характерни за нашата държава, са определени като приоритетно местообитание 62C0?
Друго, което се вижда е, че в преамбюла на подмененото ръководство от 2009г . продължава да присъства местообитание Западнопонтийски божурови степи 6920, което е описано и включено в ръководството от научния работник Веска Русакова.
От съществена важност е и друг факт, че такова местообитание не фигурира в нито един текст, послужил за основа на ръководството.
Въз основа на повдигнатите съмнения, Национална асоциация „Българско Черноморие“ подаде сигнал до Главния прокурор, целящ да се образува проверка по съмнения за подмяна, фалшификация и/или незаконни и необосновани промени в „Ръководството за определяне на местообитанията с европейска значимост“, заради които  за България възникват следните негативни последици:
Плащания по наказателната процедура и осъдителното решение и санкции от Европейската Комисия
Вълна от съдебни искове срещу държавата по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, нанесени върху хилядите собственици на земи и предприемачи в района, претърпели пропуснати ползи и вреди за стотици милиони.
Общи щети за държавата вече се измерват с милиони евро, без да са отчетени загубите на собствениците на засегнати от измамата земи и проекти.

Какво искат от НАБЧ?

"Ние, от Национална асоциация „Българско Черноморие“, настояваме да се разкрие кой е подменил неправомерно местообитание Западнопонтийски божурови степи с код 6290 със приоритетното местообитание Понто-сарматски степи с код 62С0. За да се разбере истината е необходимо да се вземат обяснения от: министрите, които са били начело през този период на околната среда и водите, началниците на дирекции и експертите от МОСВ, научните работници, които са вписани като изработили местообитанията в двете ръководства от 2005 г. и 2009 г., а също така от управляващите тогава Зелени Балкани и WWF- Дунавско-карпатска програма, както и редакторите и коректорите на издадените ръководства", заявяват от асоциацията.
Оттам вярват, че публичното изнасяне на фактите ще помогне на потърпевшите собственици на земи и инвеститори да разберат, освен към държавата, към кого още да насочат материалните искове за понесените загуби и пропуснати ползи.

Редакцията на ТОПНОВИНИ е готова да даде думата и на другата страна по случая.

Снимка: НАБЧ
Снимка: НАБЧ
Снимка:НАБЧ
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама