От ДБГ поискаха оставката на правителството

15:46, 19 сеп 17 / Политика 25 360 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

''Корупцията в България е проблем с огромни размери, които могат да бъдат измерени. По данни на RAND Europe страната ни губи близо 19 млрд. евро на година заради корупционни престъпления. Ежегодните доклади на Прозрачност без граници показват, че страната ни заема челните места по корумпираност в Европа.
Вместо да се лекува, през последните десетилетия болестта Корупция се задълбочава. Основна причина за това е липсата на политическа воля за дълбока съдебна реформа. Налагането на контрол върху действията на съда и прокуратурата от политическите партии и икономически кръгове се превърна в правило. Текущата процедура за избор на Висш съдебен съвет от парламентарната квота и в момента е подчинена на желанието на ГЕРБ, БСП и ДПС да инсталират удобни за тях фигури, които да изпълняват политически поръчки. По същия начин изборът на председател на ВАС беше опорочен и вместо състезателност и сблъсък на концепции за развитие на съдебната система, станахме свидетели на спринт с предизвестен край. Това ни чака и при избора на главен прокурор след края на мандата на г-н Цацаров.''
, съобщават от пресофиса на ДБГ.

В съобщението се казва още:

''Долуподписаните считаме, че е необходима радикална промяна на начина, по който функционират правораздавателните органи в България. Изчистването на Висшия съдебен съвет, Прокуратурата и съда от наслоените във времето политически и икономически зависимости е от жизнена необходимост. Въвеждането на прозрачност, персонална отговорност и независимост в работата на магистратите ще доведе до по-справедливи актове. Използването на прокуратурата за бухалка срещу неудобни противници трябва да престане. Защото, само когато всеки, без изключение, получи дължимото му се наказание за престъпленията си, тогава България ще се откъсне от групата на евразийските неразвити държави.
Наред с това, за ефективна борба с корупцията е необходима система от органи и процедури за превенция или предотвратяване на корупцията.

Антикорупционните законопроекти на ГЕРБ и БСП, въпреки гръмките си имена, са нищо повече от имитация за пред Брюксел. Вместо да създават независим орган за предотвратяване на корупцията, те правят механичен сбор от съществуващи такива с разнопосочни функции, който няма да функционира.
Считаме, че двата законопроекта са вредни за ефективната борба с корупцията в този си вид и биха имали смисъл, само ако отговарят на следните 3 критерия:

- Независимост на ръководството – изборът на ръководство да се осъществява не само публично, но и прозрачно, с широка възможност за номиниране. Орган за избор, в който участват представители на най-малко две различни власти в страната, включително и президента. Спорът, дали председателят да се назначава само от Народното събрание или само от президента, е спор дали председателят да се назначава от ГЕРБ или от БСП, като и в двата случая той става политически зависим.

- Отчетност и отговорност на органа – дейността на антикорупционния орган трябва да подлежи на обективни проверки от органи със сходни функции в други държави, членки на ЕС. Тези проверки трябва да са най-много веднъж на 2 години и да обхващат всички действия и бездействия на органа.

- Достоверност на сигналите – органът следва да разглежда и неподписани сигнали, стига те да съдържат достатъчно достоверни данни за извършено корупционно престъпление. Лицата, които са най-близко до корумпираните и имат най-много информация за извършените престъпления, рискуват най-много, ако самоличността им бъде разкрита. Ето защо тайната на самоличността на подателите трябва да бъде безусловно гарантирана. Допустимо е и система за криптиране на самоличността на подателите на сигнали.

В случай че настоящото мнозинство направи поредния провал в борба с корупцията, смятаме, че правителство на ГЕРБ и ПФ трябва да подаде незабавно оставка.''

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама